EXCLUSIV. CET Reşița, vândut în bătaie de joc! Căpușarea a fost regizată înainte de a se fura bani cu sacul!

Aveau obligaţia legală să repună pe roate cea mai mare centrală din judeţ, dar au vândut discreţionar şi fără nicio evaluare clară întreg patrimoniul societăţii! Astfel, s-au scos bani cu sacul din CET Reşiţa! Cu largul concurs al celor din administrația orașului!

Lichidatorul Ion Tudor şi judecătorul sindic de la Tribunalul Caraș-Severin, Nicuşor Maldea, rămas fără robă doar după descinderile DIICOT-ului, plănuiau de mult timp devalizarea CET Energoterm Reşiţa. Cel puțin așa reiese din probele procurorilor. Și, cel mai probabil, cu sprijinul şi complicitatea autorităţilor locale, care le-au făcut jocurile fără cusur. Mecanismul a fost aparent unul foarte simplu. Odată intrată în insolvenţă, societatea era clar că ajungea la mâna lui Maldea, care îl putea desemna pe Tudor lichidator judiciar. Grupul infracţional organizat mai avea nevoie de un singur pion, de sprijin pentru a băga în insolvenţă firma de distribuţie a energiei termice din Reşiţa. Simplu ca bună ziua!

Încă de când societatea era funcţională, Tudor a gândit căpuşarea ei, cooptându-l în grupul infracţional organizat pe Cristinel Brînda. „Tudor I. Ion a urmărit atragerea unor persoane care dețineau calitatea de administrator al unor societăți comerciale, cu scopul ca aceste entități juridice să fie utilizate fie pentru a emite facturile fictive care să justifice majorarea artificială a cheltuielilor și implicit deducerea de TVA, fie pentru a putea retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor societăți aflate în insolvență ori a bunurilor acestora valorificate către firmele din grup, așa fiind explicată existența firmelor unde calitatea de administrator aparține inculpatului Cristinel Brînda”, reţin procurorii DIICOT. Aceştia demonstrează că firmele lui Brînda achiziționau creanțe deținute de persoane juridice la CET Energoterm, societate aflată în incapacitate de plată, cu scopul solicitării ulterioare de intrare în insolvență a societăților debitoare. Cristinel Brînda, prin una dintre cele patru firme ale sale, a căutat toate posibilităţile şi a reuşit cumpărarea creanței deținute de către SC INVEST RABO SRL la SC CET ENERGOTERM  RESITA SRL, în baza căreia s-a solicitat ulterior insolvența societății, fiind preluată pentru lichidare de Tudor. Până aici, totul foarte simplu. Și mai departe, la fel!

A urmat scoaterea banilor din CET Energoterm. A sacilor de bani! După preluarea insolvenţei de către Ion Tudor, firma Euro Arh a emis mai multe facturi fictive către CET Energoterm, Tudor dispunând plata acestor facturi, iar banii publici ai CET-ului au ajuns astfel în buzunarul grupului infracţional organizat. În cursul anului 2012, SC URANUS JUNIOR SRL din Hunedoara, în baza contractului de împrumut nr. 890/26.02.2012 și a actului adițional, a dobândit pe termen de 1 an, de la CET ENERGOTERM SA Reșița (reprezentată de către SCP IT MANAGEMENT ADVISORS SPRL Timișoara, asociat coordonator TUDOR M. ION), certificate de emisii gaze cu efect seră EUA, având o valoare de 694.999,28 euro, cu obligația ca la împlinirea termenului să restituie bunurile împrumutate. Precum și „fabuloasa” dobândă aferentă, de 1 la sută din numărul de certificate. Pentru garantarea executării în condițiile stipulate a contractului a fost încheiat un contract de ipotecă având ca obiect mai multe imobile proprietatea împrumutatului SC URANUS JUNIOR SRL, garanție care urma să fie executată în cazul neîndeplinirii obligațiilor contractuale, în termenul stabilit de comun acord (1 an).

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Prin contractul de împrumut, SC CET ENERGOTERM RESITA SA a împrumutat către SC URANUS JUNIOR 2003 SRL un număr de  70.000 de certificate emisii CO2 EUA în valoare totală de 556.500 euro (70.000 * 7,95 euro/buc.). Din conținutul contractului de împrumut se reține că SC URANUS JUNIOR 2003 SRL va restitui 70.700 de bucăți (cu dobândă de 1 la sută), împrumutul fiind acordat până în 25.06.2013. În contractul de împrumut se mai prevede că, la expirarea termenului prevăzut, împrumutatul (SC URANUS JUNIOR 2003 SRL) se obligă să restituie, respectiv să descarce în contul împrumutătorului (SC CET ENERGOTERM RESITA SA) un număr de 70.700 certificate de emisii de gaze cu efect de seră EUA. De asemenea, este prevăzut în contractul de împrumut ca „în situaţia în care împrumutatul nu îndeplineşte în termenul stabilit obligaţia de restituire asumată … împrumutatorul, în termen de 24 de ore de la data de 26.06.2013, ora 12, va executa şi va putea solicita executarea garanţiei …”.

În august 2012 între SC CET ENERGOTERM RESITA SA și SC URANUS JUNIOR 2003 SRL s-a încheiat Actul adițional nr. 1/27.08.2012, prin care contractul de împrumut s-a suplimentat cu un număr de 17.141 certificate emisii CO2 EUA cu valoare nominală de 8,08 euro/buc. (valoare totală 138.499,28 euro). „Este de precizat că această tranzacție nu a fost supusă aprobării adunării creditorilor, deși era un act de dispoziție deghizat sub forma unui contract de împrumut”, au descoperit procurorii.

Deşi contractele făcute par fără cusur, se va dovedi, până la urmă, că acest împrumut a fost realizat numai pentru ca Tudor să poată devaliza valoarea certificatelor verzi, folosindu-se de această firmă aflată în insolvenţă şi controlată tot de el, Uranus SRL.
Rămâi pe expressdebanat.ro pentru a afla cum a fost vândută Reșița la bucată!

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/