Etnobotanice comandate de pe Darknet, internetul infractorilor, vândute tinerilor din Caransebeș

Polițiștii BCCO din Banat și din județul Bihor au descins ieri la 20 de locații din județele Timiș și Arad pentru a destructura o rețea de traficanți de droguri ce acționa în tot Banatul și se extindea și în Crișana.

Procurorii spun că în cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2016, pe raza municipiului Timișoara s-au constituit și au acționat în relații de interdependență, trei grupuri infracționale organizate, având ca scop derularea de activități pe linia traficului cu substanțe psihoactive, în cadrul cărora membrii au acționat pe niveluri de ierarhizare, respectiv liderii, dealerii de zonă și dealerii stradali. Liderii reprezentau sursele principale și aveau ca scop achiziţionarea, prepararea şi alimentarea cu substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, de regulă așa zisele etnobotanice.

Primul grup s-a constituit în jurul suspectului Romeo Străin, zis și ”Americanu”, și a acționat cu precădere în zonele str. Dunărea, Calea Bogdăneștilor – ”poarta Verde”,  Zona Gării, din municipiul Timișoara, precum și în Caransebeș și Jimbolia. Acesta a efectuat operaţiuni cu produse cu efecte psihoactive, constând în procurarea, prepararea și distribuirea către membrii rețelei sale de produse cu efecte psihoactive. Rețeaua de distribuție coordonată de ”Americanu” a fost compusă din 7 persoane al căror rol era acela de a distribui către consumatori, contra-cost, produsele cu efecte psihoactive procurate de coordonatorul grupării.

Al doilea grup s-a constituit și a acționat cu precădere în zonele str. Dunărea, Calea Bogdăneștilor – ”poarta Verde”,  Zona Gării, din Timișoara. Rețeaua de distribuție era coordonată de Florin Cenade și a fost compusă din 5 persoane, una fiind racolată chiar din gruparea lui ”Americanu”.

Al treilea grup s-a constituit și a acționat cu precădere în Zona Gării, din mun. Timișoara. Aprovizionarea cu etnobotanice a celor trei rețele de distribuție a fost realizată de către Svetosar Baba și Pintea Ionuț Bobic, din surse externe, fie online, fie din alte surse.

gif card de energie dacus 1000x100

„Trebuie precizat că în ultima perioadă s-a înregistrat o creștere alarmantă a cazurilor de achiziționare de produse și substanțe interzise, comercializate pe site-uri de profil găzduite în Darknet. Acesta este un tip de rețea suprapusă ce face parte din rețeaua globală de internet, dar care poate fi accesat numai cu software specific, configurații sau autorizație, folosind de multe ori protocoale de comunicații și porturi non-standard. Rețelele darknet sunt utilizate de regulă în activități ilicite (criminalitate informatică, comerțul de bunuri restricționate pe alte piețe, partajarea de fișiere de tipul pornografiei infantile etc), întrucât permit protejarea confidențialității utilizatorilor de la direcționare și supraveghere, iar site–urile și celelalte servicii online apar ascunse, nefiind indexate de motoarele de căutare. Ulterior, substanțele psihoactive erau expediate către cei doi suspecți, prin servicii de poștă și curierat, disimulate în diferite colete”, susțin procurorii DIICOT.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost găsite  şi ridicate peste 300 de plicuri ce conțin substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, 50 de grame de substanță susceptibilă a fi psihoactivă, 50 de grame de cannabis, 33 de telefoane, 2 pistoale cu gaze, sumele de bani în cuantum de 8000 de euro şi 10.000 de lei. De asemenea, pe parcursul anchetei în cauză, au fost confiscate peste 2 kilograme de  substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 40 de persoane.

„Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost desfăşurată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiş și a lucrătorilor din cadrul  Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, au mai transmis procurorii DIICOT.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/