Epidemia de pestă porcină, scenariu bine regizat de marii afaceriști? Intră Caraș-Severinul sub „cod roșu”?

Virusul pestei porcine africane a provocat în ultimele săptămâni o adevărată isterie în sud-estul țării și ia amploare pe zi ce trece pe tot cuprinsul României.

De mai bine de două săptămâni, populația României a intrat sub alerta răspândirii virusului de pestă porcină, virus care poate afecta animalele din gospodării, dar și din împrejurimi. Chiar dacă focarul de infecție a fost sesizat doar în sud-estul țării, asta nu înseamnă că restul județelor nu își pun semne de întrebare și nu iau măsuri în acest sens.

Va intra şi județul Caraș-Severin sub cod roșu de atenţionare privind pesta porcină? „Încă nu. În momentul de față sunt zero probleme în județ, iar situația este ținută sub control printr-o amplă campanie de supraveghere a tuturor efectivelor de mistreți și prin recoltarea periodică de probe, trimise la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. În cazul răspândirii virusului și în zona noastră, vom fi obligați să împușcăm toți mistreții, dar și aici ne confruntăm cu o reală problemă, pentru că vânarea acestora nu va face altceva decât să alunge populațiile de mistreți, contaminându-le în același timp și pe cele sănătoase”, a explicat, pentru Express de Banat, Florin Daba, directorul Asociației de Vânătoare Ro.Tirol.

„Eu sunt destul de sceptic referitor la faptul că mistreții sunt cei care au provocat această epidemie. Să ne gândim că, din peste 500 de focare de pestă porcină africană, doar 15 sunt mistreți și încă nu s-a descoperit cum s-a transmis virusul, care la viteza de răspândire a acestuia până acum ar fi trebuit să afecteze toată România. De ce nu susțin vânarea mistreților? Pentru că aceștia fug și contaminează locul trecerii lor. Este suficient ca noi, oamenii, să pășim pe acel teren și automat vom duce virusul «acasă», așa cum cred că s-a întâmplat și în cazul actual. Întrebarea care îmi ridică cele mai multe suspiciuni este dată de faptul că doar 20 de mistreți au murit, restul de 90-100 de mii fiind porcii domestici. Mă tem să nu fie doar o mare conspirație ce ascunde interese meschine și care afectează producția de carne de export”, a mai spus Florin Daba.

Libertatea.ro a intrat în posesia unei hărţi a Comisiei Europene, realizată pe 7 august 2018, potrivit căreia pesta porcină e acum în 13 județe ale României, evidențiate cu roşu! Acestea sunt: Constanța, Satu Mare, Tulcea, Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Călărași, Galați, Ialomița, Sălaj, Vaslui și Vrancea. Alte 14 județe au primit codul albastru, adică interdicție a comercializării cărnii de porc și semnul că molima se apropie. 10 judeţe sunt marcate complet cu albastru (Bistrița, Cluj, Ilfov, Covasna, Giurgiu, Harghita, Iași, Maramureș, Neamț, Prahova), iar 4 au următoarele delimitări: Alba – la nord de DN7; Arad – la nord de linia delimitată de localitățile Macea, Șiria, Bârzava, Toc; Brașov – la est de linia trasată de drumul DN1A la intrarea în Județul Brașov și DN103B care intersectează localitatea Dălghiu; Hunedoara – la nord de Brănișca, Deva, Turdaș, Zam, Aurel Vlaicu și DN7.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/