Elevii școlii din Celnic, un exemplu pentru cei mari! Colectarea selectivă, cea mai plăcută activitate! [FOTO]

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Singura unitate de învățământ din Caraș-Severin care s-a înscris în concursul național de educație ecologică „Școala Zero Waste” își transformă elevii în reale exemple pentru adulți. Colectarea selectivă și protejarea mediului înconjurător au devenit pentru ei un stil de viață.

Ideea de a participa la concursul național „Școala Zero Waste” s-a dovedit a fi o alegere excelentă pentru elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Anina. Unitatea de învățământ este singura din Caraș-Severin care s-a arătat dispusă să intre în competiție cu alte 204 din România. Directoarea școlii, Floarea Daniela Rogobete, ne-a declarat că ocazia de a participa la un asemenea concurs i s-a părut perfectă, în contextul actual în care țara noastră luptă să îndeplinească cerințele europene în materie de colectare a deșeurilor. „Am primit pe mailul școlii un comunicat prin care cei de la Școala Zero Waste au solicitat colaborarea. Având în vedere că suntem ultimii în Europa la colectare selectivă, ne-am gândit că ar fi o idee bună să începem să învățăm din școală despre reciclare”. Iar decizia directoarei a fost primită cu brațele deschise de cei mici, care sunt încântați de toate activitățile desfășurate în cadrul proiectului.

O astfel de acțiune s-a derulat recent în parteneriat cu Primăria Anina. Copiii, alături de cadre didactice, au adunat deșeuri de pe raza cartierelor în care locuiesc, Celnic și Oraș Nou. Sacii de gunoi au fost umpluți rapid, așa că școala și administrația locală s-au văzut nevoite să suplimenteze numărul de saci, pentru că cei mici nu s-au lăsat duși cu una, cu două.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157678369732373″]

Ecologizarea nu este însă unica activitate desfășurată de cei mici. Cu ajutorul Primăriei, a fost amenajat un parc pe care elevii îl întrețin cu mare drag. De asemenea, în cadrul proiectului, confecționează obiecte din materiale reciclabile. În plus, derulează și altfel de activități educative, cum ar fi plantarea copacilor. Dacă astăzi au plantat pomi fructiferi în livada școlii, săptămâna viitoare, împreună cu Ocolul Silvic, vor planta și alți puieți.

Muzeul TM

Singura nemulțumire a directorului Floarea Daniela Robogete este legată de implicarea cadrelor didactice. Deși elevii ar dori mai multe activități de acest gen, nu toți învățătorii și profesorii se arată la fel de deschiși. Mulțumirea pentru directoarea școlii vine însă din schimbarea în bine pe care o vede la cei mici. „De o lună, de când a început activitatea asta, sunt mult mai atenți atât în clasă, cât și în curtea școlii. Să nu cumva să găsească o hârtiuță aruncată sau un pet”, ne-a mai declarat aceasta.

Școala Gimnazială Nr. 1 din Celnic este un exemplu pentru multe instituții, dar și pentru cetățenii de rând, prin disciplina de care dă dovadă pe linia colectării deșeurilor. „Primăria vine și adună gunoiul selectiv de la noi, pentru că noi avem deja în școală niște containere în care încercăm să colectăm gunoiul selectiv”, ne-a dezvăluit Floarea Daniela Rogobete.

CITEȘTE ȘI: O singură școală din Caraș-Severin, interesată de educația ecologică și colectarea selectivă!

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/