Dublă lansare de carte

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Două volume despre sârbii din Banat și-au început călătoria către cititori. Sala de ședințe a Consiliului Județean a găzduit în cursul acestei după-amiezi un dublu eveniment editorial, lansarea unor volume ce au îndreptat reflectoarele spre minoritatea sârbă din Banat, mai exact spre modul de împletire și conviețuire a unor comunități diferite pe parcursul anilor.

Volumul „Vasko Popa, stringenţa unei integrale în limba română” al Liubiței Raichici și volumul „Sârbii din România în secolul XX”, editat de scriitorul Miodrag Milin, sunt cele două cărți care au fost descusute în prezența unor invitați de seamă din oraș și din Timișoara. Președintele Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde, istoricul Victor Neumann, profesorul universitar și scriitorul Cornel Ungureanu , dar și profesorul universitar dr.ing. Milenco Luchin, au fost cei care și-au susținut părerile despre cele două volume, dar și despre viața sârbilor în Banat, după Primul Război Mondial și până în prezent.

Avem plăcerea să lansăm două apariții editoriale de marcă, două cărți incitante, în special pentru noi cei care nu mai suntem tineri și am cunoscut îndeaproape viața comunităților din Banatul nostru. Prima carte este despre unul dintre cei mai mari poeți ai Banatului și este chiar teza de doctorat a Liubiței Raichici. Cea de-a doua carte este o carte ce descrie viața sârbilor din Banat atât în perioada interbelică, dar și chiar după 1941 până în prezent. O carte scrisă provocator, curajos, ce expune un punct de vedere care trebuia să apară publicat, o carte foarte documentată și cu o lectură incitantă”, a declarat Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului Județean.

O datorie ce trebuia îndeplinită

Liubița Raichici a povestit că volumul lansat de ea, monografia poetului Vasko Popa, a fost o datorie lăsată de la bunicul său: „Bunicul meu a fost cel care mi-a spus că noi, ca familie, avem o datorie imensă față de acest om, Vasko Popa, Vasile Popa. Mi-a spus că trebuie să îl caut. Mi-am început căutarea destul de târziu, cu puțin după ce el murise, însă de atunci m-am ocupat să mă documentez despre viața lui și cartea aceasta este dovada studiilor realizate de mine”, a declarat directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Caraș-Severin.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Lucrul extraordinar realizat de Liubița Raichici prin această carte a fost faptul că l-a apărat pe Vasko Popa într-un timp al schimbărilor. A cercetat arhive, a răsfoit documente oficiale, iar acțiunea Liubiței este fundamentală nu doar pentru protejarea lui Vasko Popa ci și pentru protejarea marilor valori culturale”, a declarat profesorul universitar doctor Cornel Ungureanu.

Volumul ce vorbește despre viața sârbilor

Cea de-a doua carte lansată astăzi a fost o dezvăluire a unei lumi despre care se știau multe, dar nu suficiente lucruri. „O carte despre sârbi puțin altfel, deoarece noi ne-am făcut niște clișee despre minorități, însă aceleași clișee sunt și de cealaltă parte, cea a sârbilor. În această sută de ani, relatată în carte, s-au petrecut patru generații de sârbi, care își trăiesc destinul diferit, își proiectează viitorul în mod diferit. Cartea prezintă schimbarea de care are parte această minoritate pentru a conviețui alături de români, într-o comunitate străină”, a spus editorul cărții, Miodrag Milin. De aceeași părere a fost și istoricul Victor Neumann: „Cartea scoate în evidență starea conflictuală din interiorul minorității sârbe, dar și relațiile pe care le avea aceasta cu statul român”, explică acesta.

Festivitatea de lansare a celor două volume s-a încheiat cu un poem semnat de Liubița Raichici despre momentul în care a realizat că este româncă, intitulat chiar așa: „Cum mi-am dat seama că sunt româncă”.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/