Drapelul de pe Palatul Parlamentului, înlocuit cu unul mult mai vizibil! Propunerea îi aparține senatorului Marcel Vela!

Marcel Vela, secretarul Senatului, a propus înlocuirea drapelului de pe Palatul Parlamentului, susținând că în prezent nu este vizibil la nivelul solului, urmând ca aparatul tehnic al Parlamentului să identifice o soluție care să nu fie foarte costisitoare.

„Parlamentul a lăsat să treacă nemarcată, așa cum se cuvenea, Ziua Drapelului Național, ziua unui simbol al României și al jertfei eroilor României. Am ratat, ca instituție, un prilej bun pentru a rememora faptele de arme ale celor care au construit România mare (…). De aceea am revenit cu solicitarea din 15 mai cu privire la înlocuirea drapelului național arborat pe clădirea Parlamentului României, având în vedere că în prezent nu este vizibil la nivelul solului”, a precizat Vela, în cererea sa.

Ideea schimbării drapelului cu unul mai mare nu este nouă. „În prezent drapelul este montat pe un catarg existent amplasat pe terasa corpului C4, cota +84, încastrat într-o structură de beton armat, drapelul fiind confecționat dintr-un material special, rezistent la curenții de aer puternici de la această cotă. Dimensiuni mai mari pentru drapel au fost încercate de-a lungul timpului, dar acestea nu au rezistat mai mult de o săptămână de zile, iar forțele portante și curenții turbionali au produs deteriorări ale structurii de susținere”, se stipulează într-un document semnat de secretarul general al Camerei Deputaților, Silvia Claudia Mihalcea.

Potrivit documentului citat, o propunere similară a fost analizată în perioada 2002-2003, dar s-a renunțat la implementarea acestui proiect din cauza costurilor de execuție, estimate la suma de 51.500 de euro, la acea dată. „Între timp, evident au evoluat și soluțiile tehnice, și toate procedurile tehnologice, materiale noi, care pot reduce costul acestui proiect pentru că, până la urmă, este un drapel, este o construcție de susținere foarte simplă, iar arborarea este foarte simplă. Cei care au lucrat în administrația locală știu că a monta, realiza un drapel, nu implică 50.000 de euro, așa cum propunea Camera Deputaților”, a spus Marcel Vela.

Senatorul cărășean a arătat că demersul său este motivat de faptul că anual în Palatul Parlamentului sunt înregistrați peste 170.000 de vizitatori, turiști români și străini, iar în multe situații Parlamentul României este gazda unor reuniuni la nivel național sau internațional și locul unde sunt primiți înalți demnitari și lideri ai lumii și este nevoie de un drapel ale cărui dimensiuni să impună respect.

Vela a mai spus că specialiștii de la Departamentul Tehnic au venit cu mai multe variante, printre care amplasarea unui drapel de mari dimensiuni pe un catarg amplasat în grădina dinspre Piața Constituției.

„Biroul Permanent al Senatului a aprobat memorandumul pentru repunerea drapelului României la adevărata sa valoare pe acoperișul Parlamentului”, a anunțat senatorul PNL Ion Marcel Vela, la finalul ședinței de luni a Biroului Permanent.