DIRECȚIA SILVICĂ susține în continuare că în Caraș-Severin nu se taie masă lemnoasă!

Instituția care gestionează pădurile din Caraș-Severin ține să facă unele precizări cu privire la unul dintre articolele publicate recent în ziarul online Express de Banat. Conducerea instituției admite declarația șefului Romsilva, Adam Crăciunescu, dar situația nu poate fi generalizată. Cel puțin asta susțin oficialii Direcției Silvice. 

Drept la replică la articolul redactat de Oana Bejenariu și publicat în 3.11.2015

„Fotografii din satelit arată jaful din pădurile județului Caraș-Severin!”

 Citat EXPRESS DE BANAT

Directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, a admis într-un interviu acordat recent că în Caraș-Severin se taie de patru ori mai mult lemn decât limita admisă.

„De exemplu, în acest an am descoperit în urma controalelor din Caraș Severin și 100-200 mc de lemn pe un ocol silvic, când noi avem prevăzut în contractul colectiv de muncă măsura disponibilizării pentru o cantitate mai mare de 50 de mc de lemn.”

 

Replică – Direcţia Silvică Caraş-Severin

Conform Contractului Colectiv de Munca, Art. 105, angajatorul poate dispune desfacerea disciplinara a contractului individual de munca, atunci cand  padurarul  inregistreaza  pagube  nejustificate  mai mari  de 20  mc material lemnos  imputabil  la 0 inspectie  sau  mai  mari  de 50 de mc  imputabili pe an.

Este adevarat faptul ca la Ocolul Silvic Bocsa Romana, la care face referire domnul director general Adam Craciunescu, au fost identificate pagube nejustificate in anumite cantoane silvice, insumand inte 100 si 200 mc, ceea ce intr-adevar depaseste chiar de patru ori limita prevazuta de contractual colectiv de munca. Acest context nu vă permite insa sa interpretati, generalizand incorect, faptul ca in Caras-Severin se taie de patru ori mai mult decat limita admisa.

 

Citat EXPRESS DE BANAT

 „Dezastru în păduri

Până ca oficialii Romsilva să semnaleze problemele, câteva poze făcute din satelit șochează cu modul în care arată parcurile naționale din Caraș-Severin. Deși acestea ar putea fi o adevărată sursă de bogăție pe linie de turism, așa cum se întâmplă în țările civilizate, până când oficialii Romsilva se trezesc să ia măsuri, vizitatorii vor admira drama pădurilor doborâte la pământ.

Zone lăsate complet fără pădure sunt oripilante în Google Earth, iar pozele făcute din satelit sunt din 2014. De atunci au mai fost doborâți câțiva arbori. Situația este dezastruoasă în Munții Țarcu, dar și în Parcul Național Domogled.

De altfel, o filmare realizată în urmă cinci zile în Situl Natura 2000 Munții Țarcu demonstrează faptul că lucrurile nu s-au schimbat deloc. Sunt exact la fel!”

Replică – Direcţia Silvică Caraş-Severin

Obiectivele complexe ale activităţii de exploatare a pădurilor impun cunoaşterea detaliată a modului de desfăşurare a acestui proces de producţie, astfel încât rezultatele obţinute să corespundă scopului urmărit.

Sarcina silviculturii este de a asigura regenerarea, ingrijirea si conducerea arboretelor (in inteles mai larg – a padurii). Principalul mijloc de acţiune prin care se poate înfăptui această sarcină este reglarea numărului de arbori, în spaţiu şi timp, ţinând seama de criteriile ecologice, genetice şi economice, folosind mijloace tehnice adecvate. Astfel, pentru regenerarea pe cale naturală a pădurii, prin alegerea şi extragerea arborilor într-un anumit fel pe suprafaţă şi într-o anumită succesiune în timp, se asigură condiţiile necesare pentru formarea şi dezvoltarea noului arboret.

În acest sens, suprafeţele recent exploatate şi arboretele tinere surprinse în imaginile prezentate, sunt rezutatul aplicării principiilor silviculturale în concordanţă cu prevederile amenajamentelor silvice aprobate de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură.

 

DIRECTOR

 ING. STANESCU STEFAN