Dezastrele naturale, o eventualitate care trebuie să ne găsească pregătiţi

13 Octombrie este Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Semenic” organizează şi desfăşoară astăzi o serie de acţiuni orientate către promovarea  unei culturi globale de reducere a riscului dezastrelor naturale.

Prevenirea şi diminuarea dezastrelor, dar şi pregătirea pentru dezastru sunt obiective urmărite de ISU „Semenic” din Caraş Severin, într-o zi a cărei importanţă nu trebuie ignorată nici de autorităţi şi nici de populaţie.

Judeţul nostru s-a confruntat în ultima perioadă cu fenomene de inundaţii devastatoare, în urma cărora au apărut o serie de  pagube materiale. Astfel de calamităţi pot fi prevenite prin acţiuni ferme ale tuturor celor care au atribuţii în acest domeniu, de la autorităţi locale şi până la fiecare cetăţean. În acelaşi timp, există riscul producerii unor dezastre naturale care nu pot fi prevenite, de exemplu cutremure de pământ, dar pentru care putem să pregătim instruirea unor colectivităţi de cetăţeni (adulţi, copii)  cu manierele comportamentale specifice” precizează locotenent colonel Corina BRAJE din cadrul ISU Caraş-Severin. În comunicatul de presă se arată că reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin vor desfăşura o serie de activităţi cu tematică specifică, de popularizare şi conştientizare a populaţiei cu privire la riscurile specifice judeţului nostru, reducerea lor, precum şi referitoare la modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă.

Organizatorii evenimentului atrag atenţia că ,,un accent deosebit se va pune pe desfăşurarea unor activităţi dedicate persoanelor vârstnice, ţinând cont de necesităţile acestora, precum şi de contribuţia pe care aceştia o pot aduce reducerii riscului la dezastre în cadrul comunităţii din care fac parte. Asfel, se vor desfăşura activităţi informativ-educative, în unităţile de învăţământ, dar şi în rândul cetăţenilor, care vor primi pliante informative despre cum trebuie să se comporte în diferite  situaţii de urgenţă, ca urmare a manifestării unor riscuri naturale”. Programul zilei va fi următorul:

  • între orele 10.00-12-00, în Centrul Civic şi în Parcul Tricolorului din municipiul Reşiţa se vor distribui materiale informative; în acelaşi interval orar reprezentanţi I.S.U.,,Semenic” se vor afla şi la Centrul de Servicii de Asistenţă Socială pentru Persoane Vârstnice, situat pe strada Teilor nr.1, din municipiul Reşiţa.
  • de la ora 13.30, reprezentanţii instituţiei noastre vor desfăşura la Centrul de Zi ,,Maria” din Reşiţa (strada Cireşului nr 75-cartier Lend) activităţi teoretico-aplicative cu elevii şi cadrele didactice;
  • la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar s-a dat startul celei de-a patra ediţii a concursului de pictură ,,Dezastre în ochi de copil”. Lucrările întocmite vor fi aduse la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Caraş-Severin, până în data de 25.10.2014, unde, o comisie alcătuită din specialişti le va selecta pe cele mai reuşite, care vor fi premiate;
  • tot la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ a debutat anul acesta un concurs de eseuri pe aceeaşi temă. Lucrarea cea mai reuşită va fi publicată în revista ,,Pompierii Cărăşeni”;
  • toate subunităţile din judeţ vor avea porţile deschise în ziua de 13.10.2014, ocazie cu care vor putea fi prezentate doritorilor mijloacele de intervenţie în caz de dezastre naturale şi modul de folosire al acestora .

Foto: goldfmromania.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/