Decizie care ar putea revoluționa asistența medicală în Caraș-Severin

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat, după o întâlnire cu absolvenții de rezidențiat care nu au obținut locuri în spitale, că a cerut Colegiului Medicilor din România ca tinerii să poată practica în cabinetele medicilor de familie sau la dispensare, activitatea lor fiind limitată.

„Am solicitat deja Colegiului Medicilor din România sprijinul pentru îmbunătățirea cadrului legal astfel încât absolvenții care au obținut punctaj de promovare la concursul de rezidențiat să poată desfășura activități medicale cu competențe limitate în zone defavorizate/izolate, centre de permanență. Intenționez să am o discuție pe această temă cu președintele CMR”, a explicat ministrul Sănătății.

Concret, absolvenții de rezidențiat fără loc într-un spital vor putea lucra în cabinetele medicilor de familie, unități sanitare, dispensare sau sub îndrumarea unui medic cu drept de practică.

De asemenea, Ministerul a început să identifice soluțiile legale pentru ca acești medici să poată fi încadrați în compartimentele (ex. epidemiologie, igienă, laborator de analize) cu deficit de personal din direcțiile de sănătate publică.

„Susțin și sprijin orice medic care dorește să muncească în țara sa pentru pacienții români și pentru sistemul nostru de sănătate. Însă rezidențiatul este un concurs, nu un examen, având o limită de locuri/posturi corelate cu capacitatea de pregătire a centrelor universitare și cu resursele financiare alocate. Anul acesta am primit aprobare de suplimentare cu 95 de locuri pentru domeniul medicină. Dar cred că cel mai important acum pentru dumneavoastră este să vă dăm posibilitatea să vă angajați în sistem. Pacienții din unitățile sanitare publice și cabinetele medicale au nevoie de expertiza dumneavoastră și am început discuțiile cu toți factorii de decizie implicați pentru identificarea unor soluții optime”, a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Un semnal de alarmă în acest sens îl trăgea și doctorul cărășean Daniel Popovici care spunea că numărul medicilor scade vertiginos în județ și că, în 2017, din 6.000 de candidați sunt admiși la rezidențiat doar 2.000!

CITEȘTE ȘI: S.O.S. în Caraş-Severin! Judeţul va rămâne în 2-3 ani cu doar jumătate din medicii de familie de astăzi! 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/