De ce voia Silviu Hurduzeu să dea „Cornul și laptele” primăriilor din județ?

Unii primari din Caraș-Severin au reacționat după ce Silviu Hurduzeu a declarat că programele „Cornul și laptele”, respectiv „Fructe în școli” ar trebui gestionate de UAT-uri, și nu de Consiliul Județean. Aceștia au considerat că procedura ar presupune costuri suplimentare pentru primării, însă Hurduzeu vine cu explicații.

Silviu Hurduzeu aduce lămuriri, după ce a declarat că programele prin care elevii primesc alimente în școli ar trebui gestionate de UAT-uri, nu de Consiliul Județean. Unii primari au reacționat. Este și cazul lui Luca Mălăiescu de la Oțelu Roșu, care a considerat că această procedură ar însemna costuri suplimentare pentru primării.

„A fost elaborată o legislație nouă pentru desfășurarea acestui program în școli. Propunerea mea a fost, în momentul în care era în dezbatere noua procedură, ca finanțarea și urmărirea să nu mai fie la Consiliul Județean. Desfășurarea acestui program să fie prin UAT-uri. Am văzut că primarul din Oțelu Roșu era nelămurit de ceea ce spuneam eu. Nu are nicio dispoziție specială Consiliul Județean Caraș-Severin să organizeze licitație pentru aceste proiecte. E extraordinar de greoaie. Am început procedura în luna mai și am reușit să o finalizăm acum. Mult mai bine ar fi ca această procedură să se desfășoare la nivelul UAT-urilor. Banii să se aloce pe UAT-uri”, a declarat președintele Consiliului Județean.

CITEȘTE ȘI: Președintele Hurduzeu vrea să arunce „Cornul și laptele” în curtea primăriilor [VIDEO]

Silviu Hurduzeu a prezentat și mai multe motive pentru care, spune el, acest lucru ar fi benefic pentru fiecare comunitate în parte. „Sunt un președinte de Consiliu Județean care propune o descentralizare, nu o centralizare. Și am văzut reacții contradictorii, eu având discuții și cu primari. De exemplu, primarul din Bozovici mi-a spus că i-ar fi utilă o astfel de procedură pentru că ar putea să dea acest proiect, prin proceduri legale, unei societăți, brutării, din propria localitate. Produsele ar fi mult mai proaspete, n-ar mai exista cheltuieli de transport”, explică Silviu Hurduzeu.

Conform legii însă, programele vor fi gestionate în continuare de Consiliul Județean. În acest moment, contractele cu furnizorii de produse pentru elevii județului au fost semnate, spune Silviu Hurduzeu, care dă asigurări că alimentele vor ajunge în școli începând din această lună.