Află aici de ce împodobim bradul de Crăciun!

Fie că-l aduce Moș Crăciun, fie că este împodobit de întreaga familie, artificial sau din pădure, în ghiveci, în curte sau în suport, bradul de Crăciun este aproape nelipsit din casele românilor, ca o dovadă a spiritului de Crăciun.

Diferite tradiții s-au modificat până ca acest copac să fie ales cel care să reprezinte Crăciunul. Dacă în Evul Mediu bradul obișnuia să fie împodobit cu ocazia Anului Nou, cu timpul acesta a devenit tradiție de Crăciun, cel mai probabil de la nordici, care obișnuiau să-și decoreze casele cu ramuri de brad și de vâsc.

Povestea bradului la noi în țară pornește chiar din Banat. La sate, bradul se împodobea la nunți și la moartea tinerilor, femei și bărbați. Obiceiul exista din vremea dacilor și semnifică o nuntă rituală între persoana decedată și natura reprezentată prin brad, denumit Pomul Vieții. Cu timpul, România a intrat în rând cu lumea europeană și împodobirea bradului a devenit o datină specifică sărbătorilor de iarnă.

În anumite zone din România, pomul de Crăciun este păstrat până aproape de Paști, când este înlocuit de cuibul pentru Iepuraș. Cu toate acestea, mulți consideră că imediat după Crăciun farmecul său începe să piară și nu-și mai are rostul în casă.

Tradiția împodobirii bradului diferă dintr-o casă în alta. În multe familii bradul este adus de către Moș Crăciun în noaptea de Ajun, iar micuții familiei îl descoperă abia în dimineața Crăciunului. Dacă pentru Fuego mama este cea care trebuie să împodobească bradul, pentru unele familii împodobirea bradului este un ritual la care participă fiecare membru, de la cel mai mic la cel mai mare.

Comments

  1. Crăciunul sârbesc. Tradiții vechi, păstrate cu sfințenie says:

    […] CITEȘTE ȘI: AFLĂ AICI DE CE ÎMPODOBIM BRADUL DE CRĂCIUN! […]

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/