De 60 de ani, cărțile și-au găsit locul

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Oaspeți de renume s-au adunat astăzi în sala de ședințe a Consiliului Județean pentru a celebra Zilele Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici”. Pe lângă cele două lansări de carte, un moment memorabil a fost acordarea unor semne de recunoștință foștilor directori ai bibliotecii, care au contribuit la păstrarea și modernizarea ei.

După 60 de ani de la înființarea sub forma actuală a Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici”, reprezentanții ei au dorit să marcheze această festivitate printr-o serie de evenimente ce se derulează pe parcursul a două zile. „Anul acesta, zilele bibliotecii marchează 60 de ani de existență într-o anumită accepțiune. Deși tradiția bibliotecii la noi este mult mai veche, au existat biblioteci muncitorești, uzinale și sindicale, în această formă biblioteca județeană își are originile la 1952. În timpul acesta, biblioteca a evoluat, dispune acum de o secție franceză, demarată în anii `90, o secție germană realizată de Erwin Țigla şi o secție anglo-americană realizată de Clubul Rotary și Banatica ce conține scrieri despre regiunea noastră”, povestește Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

Biblioteca fără casă

Singurul neajuns al bibliotecii este că nu are o locație stabilă, însă promisiunile sunt că în bugetul Consiliului Județean pe anul viitor vor fi incluse și astfel de cheltuieli. „Speranța în suflet este că în viitorul apropiat la Reșița vom avea o bibliotecă așa cum ne dorim, la standarde europene”, precizează Clara Maria Constantin, directorul Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici”.

Istoria bibliotecii, într-un singur volum

Astăzi s-a dat startul la sărbătoare și a fost lansat un volum ce rememorează întreaga activitate a bibliotecii. Sub numele de „Biblioteca și oamenii cărții”, editorul Gheorghe Jurma a încercat să adune din mai multe părți toate informațiile reprezentate în presă despre Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici”: „La început a apărut o idee, iar ca ea să fie realizată am parcurs numeroase documente care din fericire există. Punând cap la cap reportaje, articole și referințe apărute în presă despre Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” am realizat această carte. Cu siguranță că la anul voi reveni cu o ediție mai îmbunătățită”, explică editorul, criticul și istoricul literar Gheorghe Jurma.

 

promovare banner maxagro

Cu ani mulți în spate, dar adaptată noilor vremuri

Chiar dacă au trecut 60 de ani de la înființare, biblioteca județeană a avut grijă să țină pasul cu noile apariții în materie tehnologică. Astfel, biblioteca se lansează și în mediul online, așa cum o cere societatea actuală: „Biblioteca Județeană Paul Iorgovici este recunoscută pentru activitățile sale atât pe plan local și județean, cât și pe plan național și chiar internațional. Acum urmează să implementăm programul BiblioNet, ce presupune facilitarea accesului gratuit la internet în incinta bibliotecii și mergem pe ideea că internetul nu trebuie să anuleze biblioteca, din contră, cele două trebuie să se completeze. De asemenea, din luna decembrie va fi disponibil site-ul web ce va conține și o bază de date electronică unde apar titlurile cărților din bibliotecă”, declară Clara Maria Constantin, directorul bibliotecii.

O reeditare, în memoria lui Paul Iorgovici

Tot astăzi a fost prezentată o reeditare a cărții lui Paul Iorgovici, realizată de oaspeții din Timișoara, profesorii universitari dr. Doina Bogdan-Dascălu și dr. Crișu Dascălu. „Observații de limbă rumânească” prezintă în paralel un text românesc scris cu litere chirilice și unul scris folosind alfabetul latin de astăzi. „Cartea nu descrie o gramatică a limbii române. Paul Iorgovici a fost primul care a declarat că „Limba și nația în același pas pășesc”, explică prof.univ.dr. Doina Bogdan-Dascălu.

Semne de recunoștință pentru cei care au contribuit la păstrarea bibliotecii

Aproape de finalul evenimentului, directorul bibliotecii, Clara Maria Constantin, a dorit să înmâneze tuturor foștilor directori semne de recunoștință pentru efortul depus de aceștia în perioada în care s-au aflat pe scaun directorial, eforturi care au reușit să mențină activă Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici”. Astfel, Iosif Imbri, Gheorghe Cramanciuc și Nicolae Sârbu, cei trei foști directori, dar și Gheorghe Jurma, în calitate de colaborator și susținător al bibliotecii, au primit câte o plăcuță în semn de recunoștință.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/