Datorii de peste 10 milioane de lei la Spitalul Județean de Urgenţă din Reșița!

untitled design set 970x90 px

Spitalul Județean de Urgență din Reșița are în momenul de față datorii de 10,4 milioane de lei. Situația în care a ajuns instituția spitalicească s-ar datora, cel mai probabil, managementului… neinspirat al acestei instituții, care nu a luat în calcul posibila subfinanțare de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin.

Pe lângă datoriile de peste 10 milioane de lei, sunt înregistrate și pierderi de 1,3 milioane lei, la finalul primei jumătăți a anului. „Situația financiară a spitalului, la momentul de față, reprezintă: datorii către furnizori 9 milioane de lei, dintre care 3,1 milioane lei reprezintă arierate, datorii la bugetul de stat 1,4 milioane de lei. Referitor la faptul dacă suma contractată cu CAS, răspundem că suntem subfinanțați. În trimestrul I am fost finanțați pentru 2035 de cazuri/lună, acum suntem finanțați pentru 1801 cazuri/lună, în trei luni s-au pierdut banii pe 702 cazuri, adică 1,3 milione lei”, a declarat Cristina Bacer, managerul general interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, într-o conferință de presă.

Informația este, însă, inexactă și nefundamentată. Anual fiecare spital (furnizor de servicii medicale în termeni tehnici) negociază un contract anual cu CJAS, contract ce expiră la finele anului. De la finele anului și până la semnarea unui nou contract se semnează niște acte adiționale. Contractul pe anul 2017 a fost semnat în aprilie 2017, în primele trei luni spitalul semnând un act adițional la contractul din 2016, care prevedea un număr de peste 2000 de cazuri rezolvate acceptate spre decontare. Asta datorită faptului că în bugetul din 2016 suma aprobată pentru Casa de Sănătate a permis un număr așa de mare de cazuri decontate. Contractul pe anul 2017 nu mai prevedea decât decontarea a aproximativ 1800 de cazuri lunar, pentru că în anul 2017 bugetul sănătății a fost simțitor mai mic decât în 2016.

Deși numărul pacienților care se adresează unității spitalicești este cam acelaşi în fiecare lună, suma de bani primită de la CJAS pentru un pacient poate fi insuficientă în anumite cazuri, iar situația durează de ceva timp.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Adresabilitatea rămâne constantă, avem pe lună aproximativ 200 de cazuri validate, corect, cu cardul, pe care nu ne putem obține banii. Uneori pe un pacient rezolvat primim undeva la 1500 lei, uneori poate să fie suficient, alteori poate să ne coste 3000 sau 4000 lei. Banii pe care îi pierdem din martie și până acum, 700 și ceva de cazuri, sunt cazuri pentru care noi ne-am dat silința, am muncit, am investit materiale, medicamente și nu putem să ne obținem banii”, a precizat Caius Diaconescu, director medical interimar al spitalului din Reşiţa.

Conducerea spitalului intenționează să ceară o suplimentare a fondurilor celor de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. În cel mai rău caz, unitatea spitalicească va cere ajutor Consiliului Județean Caraș-Severin.

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a spus că în mod sigur va fi o rectificare bugetară, iar Spitalul Județean va primi o alocare suplimentară față de contractul inițial, tot prin semnarea unui act adițional. La rândul său, președintele Silviu Hurduzeu a declarat că va analiza cu atenție situația spitalului și a spus că, dacă va fi nevoie de intervenția Consiliului Județean cu finanțări, nu se va da în lături.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/