Dacă te împiedici şi îţi rupi o coastă, eşti obligat să-ţi plăteşti spitalizarea!

untitled design set 970x90 px

Din anul 2014 până în prezent, sute de foști pacienți ai Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș au fost obligați să plătească spitalizarea. Conducerea unității medicale a trimis celor în cauză somații de plată pentru serviciile oferite. Potrivit conducerii, este vorba de acei cetățeni care au suferit vătămări corporale și nu s-au adresat spitalului pentru boli biologice.

Conform unui articol din Legea Sănătății, introdus în urmă cu doi ani, persoanele care, prin faptele lor, aduc daune sănătății altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale, reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective sunt recuperate de către furnizorul de servicii medicale, în cazul nostru Spitalul Municipal de Urgență.

publicitate ziar expresb 1000x100

Potrivit juriștilor unității medicale, sumele recuperate sau în curs de a fi recuperate se încadrează între 100 de lei și 4.500 de lei, în funcție de serviciile medicale oferite și de gravitatea stării pacientului. De exemplu, dacă în urma unui accident, ajunge la spital un pacient cu multiple fracturi și vătămări corporale, cel care a provocat aceste leziuni pacientului este bun de plată pentru toate investigațiile efectuate și tratamentul aplicat pacientului. De asemenea, dacă o persoană se accidentează din propria neglijenţă (cade din copac, de pe scaun, alunecă pe scări etc.), toată îngrijirea medicală oferită de spital este pe cheltuiala celui care a ajuns în stare gravă la spital. Toate aceste precizări se fac pacientului la externarea din spital, însă mai sunt și cazuri în care este refuzată plata în momentul primirii somaţiei la adresa de domiciliu. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/