Coșul de fum, ignorat de cărășeni

Cărășenii nu dau mare importanță curățării coșului de fum, mai ales la sobele și centralele de încălzire cu lemne. Puținii coșari autorizați au de lucru, dar constată că cetățenii se expun riscului de incendiu și preferă să-și curețe singuri coșurile.

Cel puțin de două ori pe an, coșul de fum sau de evacuare a gazelor arse, așa cum este numit în termeni de specialitate, atat la case, cât și apartamente trebuie verificat și curățat. Este o regulă stipulată clar în legislația românească, dar și în regulile simple de prevenție a tragicelor evenimente care conduc la daune mari și chiar la pierderi de vieți omenești. Cu toate acestea, mii de coșuri au parte de o curățare rudimentară, efectuată de coşari neautorizaţi  de Asociaţia hornarilor, constructorilor de coşuri de fum şi şeminee din România, singura autoritate în măsură să emită documentele de autorizare.

Dar, legală ori ba, nu toți cetățenii se achită de această obligatie! Când vine vremea reviziilor făcute de reprezentanții E.ON Gaz, cei vizați se conformează pentru că fără adeverința de la coșari ei riscă să rămână fără contorul de gaz. Majoritatea serviciilor de coșerit sunt efectuate la această categorie de clienți. Din lipsă de bani, indiferență sau neînțelegerea riscurilor la care se expun, ceilalți apelează la serviciile unor cunoștințe sau chiar ale coșarilor neautorizați care bat din poartă în poartă.

Instituțiile și firmele private, la fel de ignorante

Dacă simplul cetățean cu un buget limitat și care nu are de unde să mai scoată bani pentru fiecare coș din casă poate găsi înțelegere, mai greu este cu o altă categorie de clienți. „Ignoră regulile și își asumă riscurile chiar și instituțiile publice și operatorii economici”, spune Eugen Dorobanțu, reprezentant al unei firme de coșerit din Timișoara, autorizat și pe Caraș-Severin. Acesta a precizat ca modificările din legislație, în privința asigurărilor obligatorii ale locuințelor, au determinat o creștere a numărului celor care apelează la servicile unui coșar autorizat, pentru că eliberarea unei polițe de asigurare presupune acum și dovada că acest serviciu a fost prestat la standardele impuse de lege.

Taxele pentru serviciile de coșerit sunt mari, se plâng oamenii. De la 70 – 100 de lei pentru o simplă curățare pe coșul de gaz sau lemne, la persoane fizice, până la peste 200 de lei la clădiri supraetajate, inclusiv instituții publice. Adevărul este că nu e tocmai ușor pentru o familie care are în casă sobe de teracotă în două-trei încăperi și cuptor simplu la bucătărie, fiecare cu un coș de fum propriu, să achite factura la coșerit, chiar dacă aceasta e la cel mai mic nivel.

Valoarea tarifelor pentru activitatea de coșerit nu a fost însă majorată față de cele de anul trecut, spun coșarii.

Foto: www.cosuridefum.com

Comments

  1. Iuga Adrian says:

    D-na Laura Piperiu, de la “Express de Banat”, isi permite sa dezinformeze, nu sa informeze ! D-na Laura, de ce nu va documentati inainte de a da “bun de tipar”?
    Cum este posibil sa afirmati ca o anumita asociatie a hornarilor este “singura autoritate în măsură să emită documentele de autorizare”? Draga doamna, singura autoritate in Romania ce certifica o meserie, cum este si cea de cosar, este AUTORITATEA NATIONALA DE CALIFICARI (ANC), ce impreuna cu Ministerul Muncii si cu Ministerul Educatiei Nationale sustin cursuri de pregatire profesionala, in centre acreditate. In urma examinarii se emit certificate ce au trecut in antet atat Ministerul Muncii, cat si cel al Educatiei Nationale si sunt SINGURELE recunoscute, atat in Romania, cat si in Uniunea Europeana !
    Documente de autorizare emise de catre Asociatia hornarilor ? Poate autorizari INTERNE, recunoscute in curtea asociatiei. Cine autorizeaza, doamna Laura, cosarii ? In ce articol de lege ati gasit o referire in acest sens ? Noi, cosarii, altii din afara asociatiei amintite mai sus, tot cautam si nu gasim !

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/