Judecătoriei Moldova Nouă s-ar putea desfiinţa

Numărul mic de dosare şi schema incompletă a judecătorilor ar putea duce la desfiinţarea instanţei din Clisura Dunării.

Cu ocazia prezentării bilanţului Tribunalului Caraş-Severin pe anul 2012, reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii prezent la Reşiţa, judecătorul Monalisa Neagoe, a dezvăluit că 22 de judecătorii din ţară ar putea fi desfiinţate, printre acestea numărându-se şi cea de la Moldova Nouă. „Este o idee care se analizează într-un grup de lucru la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, legat de raţionalizarea instanţelor. Nu este neapărat o iniţiativă a CSM, este o condiţionalitate impusă. Anul trecut a fost evidenţiată o disproporţie între volumul de activitate şi alocarea resurselor în instanţele din România. Pornind de la această observaţie, CSM şi-a propus să analizeze, pe baza unor criterii pe care le-a stabilit prin consultare cu instanţele, posibilitatea desfiinţării unor instanţe sau a realocării unor circumscripţii, astfel încât instanţele foarte mici, care să spunem nu justifică atât de mult existenţa, să poată fi preluate ca volum şi personal de către alte instanţe mai mari”, a explicat Monalisa Neagoe.

publicitate online in ziar Express de Banat

Rustin Ciasc, preşedintele Tribunalului Caraş-Severin, pe raza căruia se află şi Judecătoria Moldova Nouă, spune că situaţia în momentul de faţă este destul de complicată. „La Moldova Nouă există un singur judecător funcţional în momentul acesta, a trebuit să fie detaşat un judecător de la Oraviţa pentru a nu funcţiona Judecătoria într-un singur judecător. Nici Oraviţa nu e o schemă care să lucreze în plin pentru că din cinci posturi de judecător sunt funcţionale efectiv în acest moment, după procedura disciplinară soldată cu excluderea unui judecător, doar trei complete de judecată. Ar fi de dorit o mărire a schemei de judecători şi a personalului auxiliar”, a precizat judecătorul Ciasc.

Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Florin Dogaru, nu crede că desfiinţarea Judecătoriei Moldova Nouă ar fi oportună. De altfel, s-a mai pus această problemă şi în trecut, dar concluzia a fost că în Clisura Dunării trebuie să existe o judecătorie. „Trebuie să se ţină cont că zona Moldova Nouă – Anina a fost declarată defavorizată, situaţie în care hotărârea Curţii de Apel Timişoara a fost că această instanţă nu se poate desfiinţa. Decizia de păstrare aparţine însă Guvernului”, a spus Dogaru.

gif card de energie dacus 1000x100

CSM-ul nu poate decât recomanda desfiinţarea unei instanţe, dar ultimul cuvânt îl vor avea parlamentarii. „O asemenea iniţiativă a mai existat în trecut. Ea s-a lovit de factorul decident, care este cel politic, în Parlament. Acolo se apreciază în final dacă aceste instanţe vor fi sau nu desfiinţate. Se au în vedere tot felul de alte argumente legate de apropierea de cetăţean. Problema la Oraviţa e cu sediul”, a adăugat Monalisa Neagoe.

 Criteriile convenite la nivel de CSM se referă la instanţe cu volum de activitate de până la 3.500 de cauze, calculat ca medie statistică pe o perioadă relevantă. Alte criterii ar fi ca instanţele să aibă o schemă de trei-patru judecători, infrastructura rutieră sau feroviară, distanţele de parcurs până la instanţele la care vor fi arondate, elementele de cost privind funcţionarea instanţelor şi structura demografică a instanţelor propuse spre desfiinţare şi posibilităţile de reconversie a imobilelor sediilor instanţelor. Bineînţeles, vor conta şi punctele de vedere ale ordonatorilor de credite, preşedinţii Curţilor de Apel şi ai Tribunalelor. Nu vom aviza vreo măsură fără să avem şi poziţia celor care coordonează aceste instanţe”, Monalisa Neagoe, judecător Consiliul Superior al Magistraturii

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/