Consiliul Județean, bun de plată?! Despăgubiri pentru șoferii care își distrug mașinile prin gropi!

Drumurile proaste din Caraș-Severin scot peri albi șoferilor și îi obligă să treacă destul de des pragul mecanicilor auto. Este posibil însă ca forul județean, cel care administrează drumurile, să plătească pentru aceste pagube.

Caraș-Severin se află printre județele cu cele mai proaste drumuri din țară, starea lor fiind recunoscută chiar de reprezentanții Consiliului Județean. La scurt timp după preluarea mandatului, președintele Silviu Hurduzeu a declarat că cea mai mare parte a drumurilor județene lasă de dorit. „În acest moment, din cei peste 800, aproape 900 de km de drumuri județene, mai mult de 70%, aproape 80% sunt în stare proastă și foarte proastă”.

Nu este exclus însă ca forul județean să plătească pentru mașinile avariate din cauza drumurilor dezastruoase. Șoferii merg la service-ul auto pentru reparații, plătite de firmele de asigurări. În unele cazuri însă societățile își cer banii de la cei care au provocat daunele, respectiv administratorii de drumuri. Este și cazul unei firme de asigurări care s-a îndreptat împotriva Consiliului Local pentru a-și recupera banii. Iar instanța i-a dat câștig de cauză.

Este vorba despre o societate de asigurare din Cluj-Napoca. Potrivit Mediafax, firma a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca începând cu anul 2008 și a solicitat plata a 55.000 de lei, ca o măsură de recuperare a banilor, după ce a plătit această sumă către 19 șoferi care au reclamat că și-au stricat mașinile în gropile de pe străzile municipiului.

Instanțele de la Judecătoria Sectorului I Bucureşti, Judecătoria Cluj-Napoca și Tribunalul Cluj au dat câștig de cauză societății respective, motivând că vina pentru starea străzilor aparține Primăriei.

În 7 martie 2016, Tribunalul Cluj a obligat Consiliul Local să achite, pentru un singur dosar de daună, 5.691 lei ca despăgubiri, 3.585 lei dobândă legală și 4.862 lei reprezentând cheltuieli de judecată, sumele fiind aprobate marți în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca.

Într-un alt dosar de daune se menționează că un alt șofer a condus mașina pe un bulevard din Cluj-Napoca în data de 3 mai 2008, iar aceasta a suferit avarii la scutul motor și la baia de ulei după ce a intrat într-o groapă. Societatea de asigurare a achitat costul reparațiilor și s-a îndreptat în instanță asupra Primăriei Cluj-Napoca pentru recuperarea sumei de 1.718 lei.

„Instanța apreciază că prin nerespectarea obligației de a menține drumurile pe care le administrează în stare tehnică corespunzătoare desfășurării traficului în condiții de siguranță, Consiliul Local Cluj-Napoca se face vinovat de producerea evenimentului soldat cu avarierea autoturismului. Dacă ar fi procedat prin semnalizarea cu indicatoare rutiere a existenței unei gropi în carosabil care să avertizeze conducătorii auto sau dacă ar fi procedat la astuparea gropii exista posibilitatea evitării producerii evenimentului soldat cu avarierea autoturismului”, se menționează în sentința Judecătoriei Cluj-Napoca din 28 februarie 2013.

CITEȘTE ȘI: Consiliul Județean a pregătit banii pentru drumurile penale! Tot pentru firmele de casă?!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/