Consiliul IMM-urilor contestă dreptul primarilor și viceprimarilor de a desfășura afaceri private. Concurenţă neloială!

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR) solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge normativul adoptat miercuri de Camera Deputaților, potrivit căruia primarii și viceprimarii pot desfășura afaceri private, considerând că această facilitate „generează concurență neloială”.

„Prin acordarea dreptului primarilor şi viceprimarilor de a exercita funcţii în domeniul privat se creează premisele apariţiei concurenţei neloiale între compania al cărui angajat este primarul sau viceprimarul – care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivei unităţii administrativ-teritoriale – şi celelalte societăţi din acelaşi domeniu de activitate”, se arată într-un comunicat transmis vineri de CNIPMMR.

„Este greu de crezut că serviciile cu atribuţii de autorizare, control şi sancţionare din subordinarea primăriei vor fi imparţiale şi obiective în aplicarea legii, atunci când ştiu că trebuie să aplice, de exemplu, o sancţiune societăţii al cărui angajat este primarul. De asemenea, aceleaşi servicii publice pot fi folosite pentru eliminarea firmelor concurente cu cea primarului, chiar dacă obiectul de activitate nu are nicio legătură directă cu atribuţiile exercitate de acesta”, atenționează confederația patronală, potrivit Mediafax.

CNIPMMR solicită preşedintelui României să nu promulge legea şi să o trimită Parlamentului spre reexaminare, „aceasta nefiind în cocncordanţă cu principiile unei adminstraţii publice locale moderne şi îndreptată spre o susţinere onestă a antreprenoriatului”.

„O funcție de demnitate publică presupune o alegere, nu o cumulare. Prin acordarea dreptului aleşilor locali de a desfăşura activități în sectorul privat se legalizează conflictul de interese. Practic, primarii şi viceprimarii vor forţa firmele, în special IMM-urile locale care intră în relaţii contractuale cu primăria, să îşi achiziţioneze produsele şi serviciile de la societăţile ale căror angajaţi sunt. CNIPMMR sprijină libera iniţiativă, aplicarea principiilor prevenţiei, dar toate acestea trebuie făcute cu primari şi viceprimari care nu intră în competiţie, la modul personal, cu societăţile din mediul privat”, spune Florin Jianu, președinte CNIPMMR.

Totul a plecat de la dorinţa PSD

Camera Deputaților a adoptat miercuri, ca for decizional, un proiect ce modifică o lege din anul 2003 care prevede că faptele comise de cei aflați în funcții publice care duc la conflict de interese sau incompatibilitate se prescriu la trei ani de la data comiterii lor.

Inițiativa legislativă aparține PSD și modifică Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. O prevedere a textului adoptat de deputați miercuri este: „faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art. 2517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil”.

Proiectul legislativ al social-democraților mai stipulează că „primarii, viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar artistice. Aleşii locali menţionaţi pot exercita funcţii în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimar general ai municipiului Bucureşti”.

O altă modificare efectuală la Legea 161/2003, informează Mediafax, prevede că starea de incompatibilitate durează „până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu acesta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate”.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 196 de voturi pentru, 59 de voturi împotrivă și 4 abțineri, Camera Deputaților fiind for decizional. Legea va ajunge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Dragnea şi aleşii locali

Încă din februarie anul trecut, liderul PSD Liviu Dragnea declara, la reuniunea Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, că distincţia dintre legalitate şi oportunitate va fi definită „indiferent de presiuni”, în Parlament, în condiţiile în care administraţia publică trebuie să iasă „din această stare de paralizie, cu funcţionari cărora le este frică să semneze”, aluzie la procurorii DNA. Tot prin „oportunitate“ motiva la vremea aceea şi Florin Iordache OUG 13.

Liviu Dragnea spunea atunci, potrivit adevarul.ro, că parlamentarii vor lucra în viitorul apropiat la „Codul administraţiei publice, al finanţelor publice locale, al incompatibilităţilor, care să fie limpezi, clare”. Parlamentarii PSD au dovedit în ultimul an că nu ies din cuvântul lui Dragnea. Social-democraţii schimbă toată legislaţia, după chipul şi asemănarea liderilor PSD.

 

Sursă foto: adevarul.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/