Combinatul de la Oțelu Roșu bagă 2,5 milioane de euro în buzunarele fraților Gavazzi!

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Statul român a anunțat o mare victorie! Plătește despăgubiri de milioane de euro în urma unei privatizări cu cântec!

Totul, ca urmare a unui proces inițiat în 2012 și finalizat în aprilie 2017. Deși Tribunalul de arbitraj a decis că Statul Român trebuie să-i despăgubească pe frații Marco și Stefano Gavazzi cu 1,8 milioane de dolari și peste 600.000 de euro, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului anunță sentința ca pe o mare victorie.

Combinatul Socomet din Oţelu Roşu a fost privatizat la data de 19 aprilie 1999. Fraţii Marco şi Stefano Gavazzi au cumpărat atunci 70% din acţiunile combinatului de la Fondul Proprietăţii de Stat (actualul AAAS), pentru suma de 500.000 de euro, societatea schimbându-și numele din Socomet în Gavazzi Steel. Marcoşi Stefano Gavazzi au dat statul român în judecată în 2012, pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate la privatizare.

În data de 18 Aprilie 2017 a fost emisă Sentința arbitrală în dosarul nr. ARB/12/25, aflat pe rolul Internațional Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID), proces demarat în anul 2012, de Marco Gavazzi și Stefano Gavazzi împotriva Statului Român.

Statul Român a fost reprezentat cu succes în acest dosar de arbitraj de Asocierea formată din SCPA Cobuz și Asociații — în calitate de Lider de Consorțiu și C.I. Sirbu Manuela alături de experții de la KPMG (Michael Peer-Partener) și domnul Profesor Bazil Oglinda”, tramsmite AAAS.

Tribunalul Arbitral a reținut în această sentință că Statul Român nu poate fi ținut responsabil pentru toate pretențiile invocate de către reclamanți, în condițiile în care numeroase acte și omisiuni ale fraților Gavazzi au condus la insolvență Socomet. Astfel, Tribunalul de arbitraj a admis ca întemeiate majoritatea apărărilor Statului Român.

Prin urmare, sentința arbitrală dă dreptate Statului Român, arătând că investitorii nu pot fi despăgubiți cu sume enorme de bani (46.350.000 USD — conform estimărilor făcute de raportul expertului consilier parte al Reclamanților — Deloitte) pentru pierderea șansei — loss of chance, ci numai pentru pierderea oportunității — loss of opportunity — respectiv suma efectiv investită și dovedită. Reținând toate aceste aspecte, Tribunalul Arbitral a acordat reclamanților suma de 1.897.500 USD și 657.000 Euro, reprezentând compensația și o parte din cheltuielile de judecată la care se adaugă dobânda aferentă. Cu alte cuvinte, pretențiile reclamanților au fost reduse dramatic, în baza apărărilor eficiente ale Statului Român, respingându-se aproape integral cererile acestora”, mai transmite AAAS.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/