Colaborare internaţională, devenită tradiţie de două decenii la Reşiţa

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa a marcat împlinirea a 21 de ani de colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Aplicate „Westfalische Hochschule” Gelsenkirchen din Germania, colaborare care s-a concretizat atât în cercetarea în diverse domenii de activitate, cât şi în mobilitatea studenţilor, universitatea din Reşiţa trimiţând studenţi la stagii în Germania chiar şi înainte de a avea acces la programul Erasmus.

„Coordonez acest parteneriat încă din 1995. Am început colaborările în cercetare cu Universitatea de Ştiinţe Aplicate Westfalische Hochschule Gelsenkirchen din Germania, în domeniul tehnologiei construcţiilor de maşini, în domeniul electro-mecanicii, al ştiinţei materialelor. Avem proiecte coordonate, teze de doctorat pe care doctoranzii noştri le-au realizat, în special partea practică, la Gelsenkirchen, (…). Am mers şi mai departe şi avem un proiect de cercetare, finanţat de Ministerul Federal al Cercetării, în care este vorba de îmbunătăţirea duratei de viaţă a paletelor de turbină pentru hidroagregate, prin optimizarea reparaţiilor prin sudură, proiect care s-a derulat în anii 2007 – 2008”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Senatului Universităţii „Eftimie Murgu”, Doina Frunzăverde.

Colaborarea dintre cele două universităţi a continuat şi în domeniul administrativ. Astfel, între anii 1997 şi 1999, a fost înfiinţat Biroul de Relaţii Internaţionale la universitatea reşiţeană, prin derularea unui proiect Tempus, sub coordonarea universităţii germane.

Vizita delegaţiei germane la Reşiţa a fost marcată şi printr-o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost prezentată conducerea academică a Universităţii de Ştiinţe Aplicate „Westfalische Hochschule” Gelsenkirchen din Germania, pentru a evidenţia, conform reprezentanţilor Universităţii „Eftimie Murgu”, soliditatea colaborării de-a lungul celor două decenii de parteneriat, dar şi pentru a aprofunda legăturile pe domeniile deja consacrate şi pentru a identifica noi direcţii în relaţia existentă.

14556632_10154154566458392_2845477246414044549_o

1000x100 (3)

Pe parcursul conferinţei de presă, s-a subliniat importanţa mobilităţii de studiu pentru cadrele didactice, dar în special pentru studenţi, prin intermediul programului Erasmus. De asemenea, reprezentanţii Universităţii de Ştiinţe Aplicate „Westfalische Hochschule” Gelsenkirchen din Germania şi-au arătat, încă o dată, deschiderea faţă de universitatea reşiţeană şi intenţia de a dezvolta colaborarea existentă.

„Este un motiv de bucurie pentru universitatea noastră, pentru că, de 21 de ani, reuşeşte să menţină legături de colaborare cu universităţii valoroase din străinătate. Spuneam, la începutul mandatului, că ne dorim ca universitatea noastră să devină un partener de încredere pentru toate organizaţiile, instituţiile şi agenţii economici din comunitate, din regiune, din ţară şi chiar din străinătate. Acest lucru s-a întâmplat şi până acum, dovadă fiind cei 21 de ani de colaborare cu invitaţii noştri”, a afirmat rectorul Universităţii „Eftimie Murgu”, Andrade Bichescu.

Cât priveşte cercetarea Universitatea din Reşiţa a avut deja un proiect comun de cercetare cu cea germană, în privinţa reparării prin sudură a paleţilor de pe turbine şi are în plan dezvoltarea şi altor cercetări academice.

Printre reprezentanţii şcolii germane s-a numărat şi Gabriela Mărginean, o absolventă a Universităţii Politehnice din Timişoara, care şi-a dat doctoratul la Westfalische Hochschule, iar acum este profesor interimar acolo şi care, spun oficialii universităţii reşiţene, este „sufletul” relaţiei şi bunei colaborări dintre cele două instituţii de învăţământ superior. Atât aceasta, cât şi prorectorul Cristian Chioncel au vorbit şi despre planurile de viitor în cercetare şi au spus că delegaţiile profesorilor din cele două universităţi se întâlnesc să discute şi să evalueze posibilele proiecte de cercetare şi că deja s-a decis ca la Universitatea „Eftimie Murgu” să fie înfiinţat un cluster de cercetare pentru oraşe inteligente, desigur cu sprijinul şi expertiza partenerilor de la Universitatea de Ştiinţe Aplicate „Westfalische Hochschule” Gelsenkirchen din Germania.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/