Ce îi lipsește turismului din Caraș-Severin? Specialiștii trag semnale de alarmă!

Zone turistice precum Văliug-Semenic, Secu sau Băile Herculane sunt la pământ atât în sezonul de iarnă, cât și în cel estival. Deși punctual locurile de cazare se epuizează în weekend sau cu prilejul unor evenimente culturale, în restul anului suflă vântul.

În ultimii ani, foarte mulți oameni de afaceri au decis să-și investească banii în dezvoltarea infrastructurii pentru turism. Așa se explică faptul că la Băile Herculane, de exemplu, s-au reabilitat multe dintre hotelurile închise și aflate în paragină. În zona Văliug-Semenic, un mare avânt au cunoscut în ultimii ani structurile de cazare de tip pensiune. Investiții similare s-au mai făcut pe ici, pe colo și la Secu, dar chiar și așa turiștii întârzie să apară. Asta, deși pare singura șansă de dezvoltare a județului.

Ba mai mult, chiar și drumuri s-au mai reabilitat, Consiliul Județean Caraș-Severin deschizând zona montană Semenic spre sudul țării. Chiar și așa, miile de turiști apar doar în weekend, la Ponton Casa Baraj, la renumitele petreceri ale omului de afaceri Ioan Popa. La început de săptămână totul devine trist și timpul se pune în așteptare pentru o nouă zi de vineri.

Tristețe la Herculane și în Clisura Dunării!

În colțul celălalt al județului, la Băile Herculane, turiștii mai vin, dar bătrâni în cea mai mare parte. Cei care au consumat sume monstruoase de bani pe reabilitarea hotelurilor încearcă acum să revitalizeze zona și să o transforme într-un mic Văliug, dar până acum nu s-a întâmplat nimic spectaculos. Și frumoasa zonă de sud a județului stă prost la numărul de turiști, deși pensiuni există. În concluzie, obiective turistice avem, locuri de cazare sunt, dar nimeni nu se înghesuie să le epuizeze.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Specialiștii în turism vin cu explicații. „Turiștii, când vin în zona Caraș-Severin, găsesc în unele stațiuni foarte multe locuri de cazare, dar, cum este cazul Secu-Muntele Semenic, chiar dacă găsesc unul, două, trei hoteluri funcționale, care le asigură masă și cazare, în rest nu prea au cu ce să-și ocupe timpul. Activitatea de agrement este spre zero cu excepția zilelor de iarnă când se practică schiul. În sezonul estival nu au ce să facă! De aceea este foarte greu să trăiești dintr-o pensiune turistică sau dintr-un hotel care funcționează doar două, trei luni pe an. Eu, în calitate de administrator al unei agenții de turism, după 10 ani am constat că oamenii dacă își doresc numai să doarmă și să mănânce pot să o facă la ei acasă. Ei vin pentru tradiții, relaxare, agrement și acesta este viitorul turismului, a explicat Gabriela Rasovan, care de peste zece ani lucrează în domeniul turismului.

La capitolul inventivitate românul nu stă rău, nici la cel al criticilor, cu toții fiind foarte buni analiști. Mai greu se mișcă treaba când vine vorba despre muncă și despre a pune umărul la construirea a ceva serios. La doar câțiva zeci de kilometri de Caraș-Severin, în Ungaria, se găsesc soluții pentru ridicarea unor centre SPA de invidiat în toată Europa. În țări mici, care nici măcar nu fac parte din marea familie UE, precum Muntenegru, turismul zbârnâie. Cu toate acestea, pe plan local nu sunt soluții, iar când sunt soluții nu sunt bani. Când banii stau în contul primăriilor, licitațiile sunt blocate. Banii se pierd, și aceasta este povestea tristă a județului „Nu se poate!”.

Semnalele de alarmă trase de experții în turism sunt în zadar. Mediul de afaceri este sărac în Caraș-Severin, iar la nivel de administrație publică se duc alte bătălii. Până ca alții să vină să investească în servicii pe teritoriul nostru, să facă profit din locurile inedite de care beneficiază județul, timpul stă în stand by. Și turismul la fel!

untitled design set 970x90 px

Comments

  1. resitean says:

    Nu vreau sa par rautacios, la Valiug este un peisaj foarte frumos si primitor, dar preturile le depasesc pe cele de pe Litoral (chiar si Mamaia).Doi la mana, ANAF nu a efectuat inca un control pentru a lua ,pulsul” evaziunii fiscale in floare care este in zona.
    Eu inteleg ca s-au facut anumite investitii, dar in niciun caz acele investitii nu sunt masura pe masura preturilor practicate in zona, in sensul ca se pretind preturi mult prea mari la servicii/produse pentru investitia care a fost realizata.Doar o parere, va multumesc

  2. Ana says:

    Bani de la zero! Ti-ai dorit vreodata sa ai propria ta afacere pe care sa o construiesti de la zero, dar nu ai avut timp si rabdare sa faci asta? Acum iti oferim un sistem care functioneaza bine si rapid, in asa fel incat sa ajungi sigur la castiguri consistente. Te asteapta o cariera noua si interesanta! Solicita acum mai multe informatii la adresa de email: corana22@yahoo.com

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/