Cartonaș galben pentru părinți! Un gest golănesc a stricat o competiție frumoasă

publicitate in ziar Casa Auto Timisoara

Prima ediție a Memorialului Doru Roșca la fotbal a avut și un moment mai puțin plăcut. Bucuria copiilor de a juca fotbal a fost stricată aproape de finalul competiției de un părinte, care, nemulțumit se pare de arbitraj, a luat mingea și a degajat-o cu furie în tavanul sălii.

Gestul său și vorbele spuse la nervi au dus la crearea unui meleu, respectivul părinte, al cărui copil joacă la AS Mundo Club Reșița, fiind cu greu potolit de Lucian Dobre, alți profesori, părinți și oficiali ai competiției, care au intervenit prompt pentru că lucrurile erau să scape de sub control. Totul, sub privirile consternate ale copiilor, care cu greu vor putea uita momentele la care au asistat și din care nu au ce învăța. La vederea aparatului de fotografiat, alți părinți de pe margine l-au apostrofat pe reprezentantul Express de Banat, deranjați că presa își făcea datoria. În timp ce Lucian Dobre, un fotbalist cu o carte de vizită impresionantă, a ridicat din umeri neputincios în fața celor întâmplate. „Ce să le fac părinților, să-i educ eu? Am avut nenumărate discuții cu ei“, a spus antrenorul lui AS Mundo.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157659985236344″]
În timp ce unii părinți fac eforturi considerabile și „își rup de la gură“ pentru a le asigura copiilor lor posibilitatea de a face sport, de a juca fotbal, lucruri de altfel de apreciat, iată că există și unele personaje care pot strica o competiție cu gesturi golănești, ce nu le fac cinste. Înțelegem că fiecare își dorește ce e mai bun pentru copilul său, își dorește să fie primul, dar cel mai mult credem că părinții ar trebui să-i ajute pe copii să devină oamenii mari de mâine. Cu ce imagine vor rămâne acești copii minunați, de 7-8 ani, dacă au aceste „modele“? Când veți înțelege că la această vârstă fragedă nu contează atât de mult rezultatele, ierarhiile, ci mai degrabă ce învață copiii dumneavoastră?

Probabil că majoritatea părinților au ignorat acel „Decalog“ afișat la intrarea în sala de sport a Școlii Gimnaziale „Mihai Peia“ din Reșița, gazdă sâmbătă, 12 decembrie, a primei ediții a Memorialului Doru Roșca, o competiție bine organizată, dar umbrită de o ieșire necontrolată ce putea avea urmări grave. Sunt zece rugăminți ale copiilor către părinți, practic regulile după care ei vor să joace. Este un model lansat în handbal, după care se ghidează Academia HC Adrian Petrea, dar e valabil și în fotbal, cum este cazul de față. Iată ce îi roagă copiii pe părinți:
1. NU țipa la mine în public.
2. NU țipa la antrenor.
3. NU încerca să predai lecții de arbitraj celor ce se ocupă de asta pe teren.
4. NU îmi disprețui colegii de echipă.
5. Încearcă să nu te pierzi cu firea în timpul meciului.
6. Încearcă să te simți bine și să râzi văzându-mă jucând.
7. NU îmi ține „morală“ după meci.
8. NU UITA CĂ E DOAR UN JOC, în care există un câștigător și un pierzător.
9. Fii sigur că mereu vom da totul pe teren.
10. Pentru a fi fericit și a mă dezvolta într-un mediu cât mai corect, am în primul rând nevoie de sprijinul tău.

untitled design set 970x90 px

Momentul tensionat s-a produs în timpul meciului care avea să decidă și câștigătoarea memorialului. Condusă cu 2-1, AS Mundo Club I a reușit să răstoarne rezultatul și a câștigat cu 3-2 întâlnirea cu CSM Școlar I. La final, toată lumea a fost bucuroasă, toți copiii au plecat acasă cu medalii, pentru că în opinia organizatorilor toți sunt învingători, doar prin faptul că au participat la competiție. Restul sunt doar statistici.

CITIȚI ȘI: Doru Roșca zâmbește din ceruri. Copiii au jucat fotbal în memoria unui mare om de sport

banner td untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/