Cartea, sărbătorită neconvențional. Graffiti, proiecții de film și party la Nocturna Bibliotecilor!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Instituția de cultură din Reșița s-a aliniat acțiunii Nocturna Bibliotecilor, care se desfășoară la nivel național de 5 ani. Sediul de pe strada George Enescu a fost luat cu asalt de iubitorii de carte.

Tineri, dar și reșițeni care au donat cărți și-au petrecut împreună seara de vineri, sărbătorind cultura într-un mod inedit. Deși sediul de pe George Enescu nu are încă o denumire, tinerii, în special, au dovedit că ajută la reconstrucția bibliotecii orașului, după ce aceasta s-a desprins de cea de la județ. Fondul de carte se reface acum, astfel că până în prezent circa 30.000 de volume au ajuns în arhiva instituției, proaspăt lansate pe piața culturală a Reșiței. Acestea nu au fost încă inventariate, dar cei care conduc biblioteca nu au uitat să îi invite la acțiune pe mărinimoșii care au renunțat la cărțile din biblioteca lor și le-au dat spre folosință publicului larg.

,,Nu știu câte cărți am donat, dar am preferat să le aduc aici. Cartea nu se vinde, cartea trebuie citită!, a spus unul dintre reșițenii prezenți la acțiune, răsplătiți cu diplomă pentru donație.

O mare parte din fondul de carte a ajuns la bibliotecă în urma apelului pe care părintele protopop Petru Berbentia l-a lansat enoriașilor. Astfel că și acesta a fost invitat să participe la acțiune, alături de soția sa, Elisaveta Berbentia, unul dintre organizorii acțiunii, care jumătate din zi și-o petrece printre cărți, în calitate de angajat cu vechime al bibliotecii, la secția ,,Vârsta a treia”.

promovare banner maxagro

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157647669663389″]

,,Am reușit să strângem de la biserica noastră, prin credincioșii noștri, câteva mii de volume, în jur de 4.000 de volume de carte, pe care le-am donat Bibliotecii Municipale. Asta după ce am făcut vreo 5 biblioteci românești, la parohiile românești din Voivodina, totul pornind de la o idee foarte, foarte clară. Pentru mine, cea mai mare catastrofă a omenirii a fost arderea bibliotecii din Alexandria, pentru că acolo erau strânse toate comorile culturii până la arderea acelei biblioteci. Una dintre cele 7 minuni ale lumii antice a dispărut și a dispărut și o mare parte din cultura pe care noi astăzi nu o cunoaștem. Atunci, am crezut că este normal să îi conving pe credincioșii noștri să doneze cărți. Decât să fie prăfuite în bibliotecile lor, mai bine să le redăm circuitului public, să le dăm celor care nu au bani să își cumpere cărți, pentru că, din păcate, suntem într-o situație când cartea din necesitate a devenit un lux“, a spus părintele protopop Petru Berbentia.

Decizia de a se alinia evenimentului național a plecat de la necesitatea adaptării la vremurile actuale. Chiar dacă internetul a luat locul paginilor tipărite, instituția trebuie să îi convingă pe tineri că o carte nu se compară cu rândurile scrise online. Tocmai de aceea, de la acțiune nu au lipsit proiecțiile de film, pereții pictați cu graffiti și chiar un mic party, care a încheiat evenimentul. ,,Biblioteca Municipală a încercat de la începutul anului să promoveze tot ceea ce înseamnă zile naționale, tot ce înseamnă noul. De aceea, am încercat să facem campanii sociale, campanii de strângere de cărți și ni se par interesante pentru reșițeni și aceste acțiuni. Încercăm să ne adaptăm și noi timpurilor actuale”, a declarat Marius Motoșan, șef serviciu la Biblioteca Municipală Reșița.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/