Cărăşenii mor de foame, dar judeţul e bogat!

Potrivit ultimelor statistici, în Caraş-Severin se plătesc salarii dintre cele mai mici.  Comisia Naţională de Prognoză a estimat pentru acest an un salariu mediu de 1.340 de lei, dar Econtext anunţă că valoarea reală este cu 230 de lei mai mică. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Caraş-Severin, Petru Buzzi, are însă date care vin să contrazică aceste cifre.

Buzzi nu e de acord că în Caraş-Severin se plăteşte prost, chiar dacă admite că marii investitori lipsesc şi că nu se produce aproape nimic. “Camera de Comerţ şi Industrie din judeţul Caraş-Severin are aproximativ 300 de membri. Dacă în anii trecuţi plăteau cotizaţia în jur de 50-60 de firme, în acest an au făcut-o aproximativ 120, ceea ce înseamnă o dublare. E adevărat că în Caraş-Severin cele mai multe societăţi comerciale funcţionează în comerţ, dar există în topul firmelor foarte multe din industria lemnului. Există peste 200 de firme care fabrică mobilier. Bine, nici nu e mult atâta timp cât suntem pe primul loc în ţară ca suprafaţă forestieră”, susţine preşedintele Cameri de Comerţ şi Industrie.

Acesta cunoaşte şi motivele pentru care marii investitori, cu câteva excepţii, au ocolit până acum judeţul. “A fost o perioadă de tranziţie complicată pentru noi. Războiul din Iugoslavia a îndepărtat investitorii din Caraş-Severin. Până în 2000, investitorii nu au venit în Caraş-Severin. Au fost celebrele celebrele greve muncitoreşti, sindicatele stăteau în stradă mereu. A fost şi o reticienţă a administraţiilor locale faţă de investitorii străini. În Reşiţa, vreme de vreo zece ani se spunea doar “nu avem”, “nu vă dăm”. Lucrurile s-au schimbat de patru cinci ani. Investitortii vin încet-încet. Şi în parcul industrial din Reşiţa se va întâmpla sigur ceva. Din 2007, la Camera de Comerţ eu nu am avut investitori care să vină şi să spună că vor să se aşeze în Reşiţa. Poate că trebuie să mai alteptăm doi-trei ani”, spune Buzzi.

Cu judeţul Caraş-Severin, natura a fost foarte darnică şi tocmai asta îl face să fie chiar bogat, crede Petru Buzzi. Acesta vorbeşte despre mai mult de 50 de resurse minerale cercetate şi exploatete la ora asta, dar îşi pune speranţe şi mai mari în exploatarea vântului. “Sunt 18 perimetre în care se va încerca exploatarea vântului. Avem râurile. Vor apărea în curând microcentralele. Resurse avem”, e convins Buzzi.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/