GALERIE FOTO Campionii văzduhului şi-au dat întâlnire la Bocşa

publicitate in ziar Casa Auto Timisoara

Crescătorii de porumbei din judeţ şi-au prezentat cu mândrie sâmbătă, la Casa de Cultură din Bocşa, cele mai valoroase exemplare. Asociaţia Columbofilă din Caraş-Severin este a doua pe ţară la număr de membri, oameni care investesc timp, bani şi mai ales mult suflet în antrenarea atleţilor înaripaţi. Rezultatele sunt însă pe măsură.

Pentru cei mai mulţi dintre noi sunt doar nişte păsări comune, prezente la tot pasul, în parcuri şi în jurul oricărei gospodării. Cunoscătorii însă, văd în porumbei unii dintre cei mai disciplinaţi şi inteligenţi sportivi. Atleţii văzduhului se întrec în curse de sute şi chiar mii de kilometri, făcând slalom printre pericolele care i-ar putea opri din drum. Cei mai pricepuţi reuşesc însă să nu cadă victimă răpitorilor, ştiu unde să se adăpostească de vremea rea şi se feresc de nepricepuţii care încearcă să-i prindă, pentru că cel mai important este să se întoarcă acasă, la cei cărora le sunt dragi. Iar atunci când reuşesc să-şi atingă scopul în cât mai scurt timp, asta se numeşte performanţă.

La expoziţia organizată sâmbătă la Bocşa au fost prezentaţi publicului doar competitorii cu cele mai bune rezultate, în jur de 200 de exemplare. Întocmai ca nişte adevăraţi sportivi, porumbeii sunt împărţiţi pe categorii: viteză, demifond, fond, general, maraton şi maraton palmares. Înainte de începerea sezonului, se organizează zborurile de antrenament, pentru ca sportivii înaripaţi să fie în cea mai bună formă. Deoarece cursele lungi şi dese le pot obosi foarte tare, păsările au nevoie de un tratament special. „Porumbeii de aici participă an de an la curse. La începutul fiecărui an se vaccinează împotriva bolilor care pot decima foarte mult efectivele de porumbei. Cu toţii beneficiază şi de medicamentaţie pentru recuperare după cursele din care vin, pentru ca peste o săptămână să poată participa la o altă cursă”, a spus Dorel Badea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Porumbei Voiajori Caraş-Severin.

 

Cheltuieli mari, rezultate pe măsură

Dincolo de pasiune, ingredientul principal al reuşitei, performanţă fără bani nu există. De la amenajarea volierelor, la hrana pe care crescătorii cei mai pricepuţi o cumpără din străinătate, de la medicamente, la taxele de înscriere şi participare, de la cheltuielile de transport spre locul de lansare, la achiziţionarea de noi exemplare, columbofilii investesc anual câteva mii de euro în hobby-ul lor. Dar, după multă muncă şi răbdare, un porumbel cumpărat cu 20 euro, devenit valoros şi cu un palmares bogat, poate ajunge să valoreze de o mie de ori mai mult.

 

Porumbelul olimpic de la Reşiţa

untitled design set 970x90 px

Vedeta expoziţiei, a fost fără doar şi poate porumbelul botezat pe bună dreptate “Campionul” de către stăpânul său. “Este cel mai grozav din toată expoziţia, dar şi din ţară, pentru că sunt puţini porumbei care trei ani de zile reuşesc să vină tot în faţă. E un porumbel foarte bun, cu mult caracter. A câştigat locul I pe ţară pentru a treia oară consecutiv”, a declarat Daniel Pâslă, crescător din Reşiţa.

Cea mai mare reuşită pentru Campionul a fost însă participarea la olimpiadă, unde a dat din aripi mai repede decât alte câteva mii de păsări de pe întregul continent. “Anul trecut a fost la olimpiadă, e locul 13 pe Europa. Acolo se ajunge foarte greu, te baţi cu tot continentul. Am reuşit să întrec inclusiv Germania, care are mereu rezultate foarte bune”, a mai spus Daniel.

Pentru că este un hobby destul de costisitor, columbofilii mai mult investesc în pasiunea lor decât să câştige bani din asta. Ca să-şi facă un nume, e nevoie de cinci-şase ani consecutivi de rezultate remarcabile. Abia apoi hobby-ul poate deveni o afacere.

“Ca să câştigi şi bani, trebuie să ajungi la un nivel foarte sus. E nevoie de foarte multă muncă şi investiţie financiară, dar în primul rând trebuie pasiune. Pe Campionul l-am cumpărat cu 1000 de euro. Acum valorează cam 5000. Nu ştiu dacă l-aş vinde, e foarte greu să faci asta, pentru că pui mult suflet pentru ei”, Daniel Pîslă, columbofil.

 

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157628679000303″]

banner td untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/