Bătaie în instanţă pe banii de la Aquacaraş

Uniunea Europeană a trimis sume fabuloase în Caraş-Severin pentru ca judeţul să intre în lumea civilizată atunci când vine vorba de apă şi canalizare, astfel că firmele fac orice să pună mâna pe un contract.

 

Masterplanul privind alimentarea cu apă, tratarea apelor uzate şi reţeaua de canalizare implementat de operatorul Aquacaraş înseamnă investiţii de sute de milioane de euro în Caraş-Severin. Unele sunt deja realizate, altele în fază de implementare, dar sunt şi cazuri în care firmele participante la licitaţiile de atribuire a lucrărilor se contestă între ele şi pun în pericol acordarea finanţării din fondurile Uniunii Europene.

Servicii de nivel european

Prima mare investiţie a fost măsura ISPA, în valoare de 65,7 milioane euro, şi a vizat îmbunătăţirea alimentării cu apă potabilă, canalizarea şi epurarea apelor uzate. „ISPA s-a terminat în 2013. Noi considerăm că acest program s-a încheiat cu un succes, mai ales că ne-am încadrat şi în termene, şi în finanţare. De abia după anul acesta se vor vedea rezultatele investiţiilor făcute, mai ales în Reşiţa. Se vor vedea şi în celelalte oraşe, dar în Reşiţa s-au construit deja cele două obiective mari, uzina de apă şi staţia de epurare. Eu cred că deja e sesizabil faptul că a crescut calitatea apei de la robinet, cât şi calitatea apei deversate din staţia de epurare. Îndeplinim aproape în totalitate normele europene”, a declarat Anatoli Liber, directorul Aquacaraş.

Contestaţii pentru ultimele 30 de milioane

A doua investiţie se ridică la 108 milioane euro, fără TVA, şi se află în fază de implementare. Este vorba despre „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată”, mai exact, de reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare şi tratare a apei, dar şi a sistemului de colectare şi epurare a apei uzate în cele opt oraşe ale judeţului. Banii vin din fondurile de coeziune, prin programul POS Mediu. Sumele uriaşe puse la dispoziţie de UE generează un interes pe măsură din partea societăţilor comerciale, care se înscriu în număr mare la licitaţii. Aici apar şi problemele. „Licitaţiile nu sunt finalizate în totalitate şi de vină este legislaţia ambiguă, în sensul că permite tot felul de contestaţii care pentru noi au devenit agasante. Sunt contestaţii la contestaţii şi asta nu duce decât la împingerea termenelor de începere a lucrărilor şi de finalizare a lor. Din cele 12 contracte pe care le-am avut în licitaţie, opt au fost deja semnate, atribuite, patru au rămas în evaluări şi contestaţii şi nu putem spune exact când se vor finalize, pentru că nu depinde de noi. Termenele sunt foarte scurte, faza finală de execuţie e decembrie 2015, dată după care nu se mai aprobă niciun fel de finanţare. Până la această oră nu se vorbeşte de vreo prelungire a termenelor. Pot să te scoată din termen şi să pierzi banii. Legislaţia e foarte permisivă”, a explicat Liber. În cauză sunt contractele pentru reţelele de apă şi canal de la Moldova Nouă, Oraviţa, Oţelu Roşu şi Caransebeş, în total, puţin peste 30 de milioane de euro.

Condiţii decente şi la sat!

Seria investiţiilor va continua cu „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Caraş-Severin”, realizat prin POS 2. Aici intră cele opt oraşe, dar şi mai multe localităţi rurale: Teregova, Topleţ, Mehadia, Berzovia, Băuţar, Grădinari, Ticvani, Greoni, Cârnecea şi Secăşeni. Proiectul va fi implementat în perioada 2014-2020 şi constă efectiv în reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canal.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/