Audieri în masă pentru un prejudiciu de milioane!

Șapte societăți comerciale și mai mulți oameni de afaceri din Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj sunt suspectaţi de faptul că ar fi tras în piept statul român prin restituirea ilegală de TVA.

Cu noaptea-n cap, mascații și procurorii DIICOT au descins în nu mai puțin de 25 de locații din județ, cele mai multe fiind la Reșița și Bocșa. Deja o parte dintre persoanele implicate în dosar au ajuns la Parchet, acolo unde le explică procurorilor cum și-au desfășurat afacerile începând cu anul 2011. Asta pentru că, potrivit unor surse apropiate anchetei, persoanele vizate ar fi interceptate încă de acum doi ani.

CITEȘTE ȘI: Zeci de descinderi în Caraș-Severin pentru evaziune fiscală și prejudiciu de peste un milion de euro!

YouTube video

Din primele informații, se pare că locațiile verificate la Reșița ar avea o strânsă legătură cu firma Camand, dar și cu cel care o manageriază, Valentin Armașu. De altfel, acesta este suspectat de faptul că ar fi unul dintre liderii rețelei vizate de procurori.  Unii dintre patroni sunt audiați la această oră și au contractat un reprezentant al apărării.

,,De la clienții mei au ridicat diferite sume de bani și niște acte contabile, întrucât se vorbește de un dosar de evaziune fiscală de mare amploare în care prejudiciul ar fi de miliarde de lei, iar prin ridicarea acestor sume de bani se încearcă recuperarea acestui prejudiciu din acest dosar. Acuzația principală este aceea de înregistrare de facturi fictive pentru a scoate anumite sume de bani, TVA-uri și alte chestii prin care au prejudiciat statul român prin infracțiunea de evaziune fiscală. Din câte am înțeles eu, domnul Armașu ar fi considerat liderul acestui grup, dar nu vă pot da mai multe detalii în momentul de față”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin, care apără doi dintre inculpații din acest dosar.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157635875974785″]

Cum proceda rețeaua infracțională 
Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul DIICOT, s-a dispus începerea urmăririi penale față de 20 de învinuiți și 7 societăți comerciale. Anchetatorii spun că există suspiciunea că învinuiţii au înregistrat în fals în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale documente care atestă efectuarea unor acte comerciale fictive.

„În baza acestor documente false introduse în contabilitate se prejudiciază bugetul de stat prin două modalităţi. Pe de o parte, acestea sunt folosite la restituirea ilegală de TVA, în cele mai multe situaţii nu prin primirea efectivă a unor sume de bani, ci prin compensarea TVA-ului de plătit cu cel de restituit. Pe de altă parte, documentele sunt folosite pentru diminuarea profitului impozabil, atestând cheltuieli fictive”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT.

gif card de energie dacus 1000x100

Activitatea infracţională de care sunt suspectaţi învinuiţii presupune derularea prin mai multe societăţi a unor activităţi comerciale (plăţi) fictive, sumele de bani rezultate fiind însuşite în interes personal.

„În acest circuit comercial există o ultima firmă, în sarcina căreia rămâne datoria fiscală şi care este deschisă fictiv fie pe numele unor persoane care nu pot fi găsite de autorităţi ale statului cu atribuţii în domeniul fiscal, fie pe numele unor persoane fără adăpost sau pe numele unor persoane care locuiesc, în fapt, în străinătate”, explică procurorii DIICOT.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157635881763706″]

,,Combinații” cu mafia din Strehaia

Potrivit pressalert.ro, firmele cu venituri mari se aprovizionau cu facturi emise de firmele mafiei ţigăneşti de la Strehaia, diminuându-şi astfel veniturile şi, implicit, taxele către bugetul de stat. Ulterior, conform anchetatorilor, întreaga operaţiune de evaziune fiscală a fost ,,ţesută” în jurul firmei Camand Impex SRL din Reşiţa, devenită celebră pentru faptul că a câştigat numeroase contracte de construcţii şi de asfaltare în Reşiţa şi Caraş-Severin. Deocamdată, directorul firmei nu a fost adus la sediul Parchetului, surse apropiate anchetei afirmând că descinderile sunt încă în desfășurare în mai multe locații.

Acțiunea de astăzi a fost organizată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin, împreună cu lucrătorii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi ai Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin şi Mehedinţi, cu suportul tehnic al SRI din cele două județe.

Revenim cu amănunte!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/