Au pierdut startul, au ratat misiunea… Câtă „siguranţă şi încredere” putem avea în autorităţile din Caraş-Severin?!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Autorităţile din județ au dat „la loc comanda” în căutarea bărbatului dispărut în urmă cu aproape două săptămâni!

Plecat de la sălaşul unde muncea la creşterea şi îngrijirea animalelor pe 2 ianuarie, Ioan Sârbu nu a fost raportat ca dispărut decât abia pe 3 ianuarie, la ora 18.35. Chiar dacă au fost sesizate mai bine cu o zi după dispariţie, autorităţile nu au demarat de urgenţă căutările persoanei dispărute, motivând că „datorită condiţiilor meteo nefavorabile (ceaţă, zăpadă, teren accidentat) s-a luat hotărârea, împreună cu primarul comunei Sasca Montană, să se înceapă căutările în această dimineață (4 ianuarie – n.n.)”, potrivit jandarmilor din Caraş-Severin.

Ioan Sârbu avea un mic handicap fizic (mergea şchiop), dar şi unul psihic, având halucinaţii. Cu toate acestea, omul nu a plecat niciodată de la sălaş fără să-şi anunţe colegul de muncă. De altfel, omul spune clar că Sârbu a plecat afară să-şi facă nevoile fiziologice, cu hârtia igienică în mână, dar nu s-a mai întors în sălaş. Iniţial, colegul său a crezut că a plecat acasă, la Lăpuşnicu Mare, deşi subliniază că nu se mai întâmplase să plece fără să anunţe.

După ce mulţi cetăţeni şi chiar politicieni au protestat că autorităţile n-au demarat căutările de urgenţă, pe 4 ianuarie s-a demarat o amplă operaţiune de căutare cu un dispozitiv ce depăşea 100 de persoane, împărţit pe două echipe de 40-50 de persoane, care căutau zilnic, dar fără rezultat. Ioan Sârbu parcă a intrat în pământ. A fost căutat în detaliu pe un perimetru extins, au fost aduşi câini de urmă de la Salvamont Caransebeş şi de la Jandarmeria din Lugoj. Echipele de căutare au decis să facă rute de căutare, înregistrate pe GPS, iar fiecare membru al echipei de căutare puncta, la rândul său, coordonatele pe GPS ale locurilor pe unde a trecut. În disperare de cauză, autorităţile au scos şi bărcile pneumatice, Ioan Sârbu fiind căutat şi pe cursurile de apă, cu căngile speciale de la ISU „Semenic”, ultima căutare cu bărci fiind făcută chiar în urmă cu trei zile. Dar şi de această dată rezultatele au fost nule.

Pentru că bărbatul era epileptic şi s-a considerat că, dacă ar fi urmat un anumit traseu ar fi putut cădea de pe stânci, au fost aduse echipe de speologi şi salvamontişti care au coborât cu cordeline de pe stânci, pentru a vedea dacă nu cumva este prins pe vreo creastă ori stâncă, dar şi de această dată eforturile s-au dovedit fără sorţi de izbândă.

promovare banner maxagro Muzeul TM

„Au fost căutări extinse, pe toată zona Moceriş, Lăpuşnicu Mare şi Poiana Roşchii”, spune unul dintre participanţi, dar rezultatul a fost tot negativ. Au fost făcute echipe suplimentare, care au reluat fiecare traseu marcat pe GPS, cu mare atenţie la detalii, dar căutarea tot nu a dat rezultat. Ieri, la sediul Prefecturii Caraş-Severin, a avut loc o şedinţă   comună   la   care   au   participat   prefectul   judeţului   Caraş-Severin,  Nicolae Miu  Ciobanu,   reprezentanţi   ai   Inspectoratului   de   Poliţie   al   Judeţului   Caraş-Severin,  Inspectoratului  de Jandarmi  Judeţean  Caraş-Severin,  Inspectoratul   pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin şi Serviciului Salvamont Caraş-Severin, unde s-a decis, de comun acord, ca începând cu data de 13 ianuarie să fie oprite căutările.

Bărbatul în vârstă de 38 de ani, din localitatea Sasca Montană, a fost căutat timp de zece zile de jandarmi, poliţişti, pompieri, rangeri, salvamontişti, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi localnici voluntari (aproximativ 65 persoane zilnic), fiind folosiţi şi doi câini de căutare-salvare din rasa Ciobănesc Belgian Malinois, într-o zonă foarte întinsă, respectiv zona Bozovici – Lăpuşnicu Mare, spre Cheile Nerei. Din păcate, în ciuda eforturilor depuse, persoana nu a putut fi găsită. În  funcţie de datele şi  informaţiile primite,  precum şi  de situaţia operativă existentă la nivelul inspectoratului, căutările pot continua pe anumite zone sau trasee turistice”, a explicat plt. Marius Săndulescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin.

Așa stând lucrurile, protestul privitor la amânarea de către autorități a căutărilor pentru a doua zi de la data anunțării dispariției pare justificat. Probabil că ar fi cazul ca vinovaţii să răspundă public pentru deciziile luate şi pentru că o persoană, foarte probabil, şi-a pierdut viaţa. Posibil, tocmai din cauza faptului că operaţiunea de căutare a fost demarată cu întârziere. Dar când la ISU „Semenic” sunt o mulțime de piloși, spre exemplu, angajați în urma unor fraude dovedite și menținuți în unitate, probabil că trimiterea lor pe teren ar fi fost urmată de alte apeluri la 112!

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/