Monitorizare cu aparate de ultimă generație

Un proiect pe fonduri obținute prin Programul IPA reușește să valorifice două elemente esențiale din județul Caraș-Severin: să consolideze relația cu Serbia și să prevină situațiile de urgență cauzate de viituri și inundații.

Proiectul finanțat sub egida Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia AXA II – Mediu și pregătirea pentru situații de urgență, ce are ca scop implementarea unor sisteme mai eficiente de abordare a situațiilor de urgență, a obținut finanțare pentru a fi implementat. Astfel, cursurile apelor Timiș și Bistra, dar și procesul de topire a zăpezii din Munții Țarcu și Muntele Mic vor fi atent monitorizate printr-un sistem ce va emite automat alertă când situația devine alarmantă.

Cum funcționează

Trebuie achiziționat sistemul de senzori format din zece stații. Odată amplasate pe râuri și în munți, aceste stații vor emite o serie de informații, de patru ori în 24 de ore, către un centru de date, Data Center. Acolo datele vor fi prelucrate, puse într-un sistem de scenarii cu zonele respective. Când valorile ajung în pragurile de risc, se declanșează o alertă care se transmite automat tuturor factorilor implicați și care pot face ceva: cei care au inițiat proiectul, meteorologilor, autorităților locale și populației”, explică Victor Naidan, managerul de proiect.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Aplicantul proiectului este Ministerul de Interne din Republica Serbia, cei care se vor ocupa de monitorizarea Dunării și a altor râuri din Banat, parteneri sunt Consiliul Județean Caraș-Severin și Universitatea de Vest Timișoara, cea care se va ocupa de partea de cercetare a proiectului. Valoarea proiectului se ridică la aproape două milioane de euro. „Ca și pentru noi, important, pentru partenerii sârbi, este să se obțină acest sistem de analiză și predicție, fiind cea mai nouă metodă de supraveghere”, mai adaugă Victor Naidan.

victor naidan

Astfel, în doi ani de zile, autoritățile județene vor putea preveni mai repede catastrofele naturale cauzate de topirea zăpezii sau de ploi abundente. Sistemul va putea furniza alerte și din cinci în cinci minute atunci când se petrece o situație alarmantă. Împreună cu Apele Române, Consiliul Județean dorește implementarea și pe alte râuri a unui astfel de sistem modern. Cele două râuri cuprinse în proiect au fost stabilite alături de Regia Autonomă Direcția Apelor Banat, însă acei senzori amplasați nu se vor suprapune cu sistemele de verificare deja existente.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/