Anomalie pe piața imobiliară din Reșița. De ce municipiul este unic în zona de vest?

 

Experții imobiliari explică faptul că municipiul reședință de județ se deosebește de toate marile orașe din Banat, dar în sens negativ. Asta, când vine vorba despre tranzacțiile imobiliare.

Criza de cumpărători care dispun de sume cash pentru achiziția de apartamente menține în continuare în dezechilibru piața imobiliară din Reșița. Experții apreciază că o sumedenie de cauze destabilizează și creează confuzie în domeniu. Primul factor de pe lista acestora este imposibilitatea de plată a celor care cu ani în urmă și-au cumpărat un apartament, dar pe care acum nu mai au posibilitatea să îl achite prin rate. În acest fel, băncile au ajuns în posesia apartamentelor, iar imobilele se scot la vânzare la sume extrem de mici. Tranzacțiile care se fac astfel creează confuzie pentru că cei care dispun de bani refuză să mai cumpere apartamentele la prețul pieței. Cele pe care băncile le scot la vânzare au chiar prețuri foarte mici.

„Executorul le dă ieftin, la liber se vând scump. Se generează confuzie, iar oamenii nu mai știu ce să creadă și pe bună dreptate. Care este prețul real?! Nimeni însă nu apreciază riscul achizițiilor făcute prin executor, pentru că oricând fostul proprietar poate apărea în schemă cu contestații”, a declarat expertul imobiliar Dan Nănuț pentru Express de Banat.

Astfel, diferențele de preț sunt extrem de mari, putându-se ajunge chiar și până la 6.000-7.000 de euro în cazul în care la licitații apartamentul se vinde la a treia strigare, unde se ieftinește puternic.

Un al doilea factor enumerat de cei din domeniu se referă la puterea de cumpărare a locuitorilor, care nu există, iar un al treilea este graba vânzătorului de a intra în posesia banilor, cum este cazul acelora care iau decizia să vândă tot și să părăsească țara.

„Piața din Reșița se confruntă cu o anomalie generată de toate aceste cauze și pot afirma că este unică în zona de vest, dacă ne raportăm la orașe mari precum Timișoara. Asta, pentru că prețurile de aici s-au stabilizat, există putere de cumpărare, iar cei care doresc să facă investiții știu cu exactitate de câți bani au nevoie pentru a cumpăra un apartament în diferite zone ale orașului”, a concluzionat Dan Nănuț.