ANAF-ul vine în Universitatea “Eftimie Murgu” pentru banii profesorilor! Contractele, la verificat!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Profesorii Universităţii ”Eftimie Murgu” care au predat „la distanță” au fost plătiţi fără a avea contracte de muncă sau, în cel mai fericit caz, fără ca angajamentele să respecte întru totul legea. Situaţia a ieşit la lumină după ce unii profesori au dat în judecată Universitatea, iar instanța a cerut contractele de muncă!

Conferenţiarul Ileana Rotaru a acţionat în instanţă Universitatea ”Eftimie Murgu” din Reşiţa pentru a-şi recupera mai multe drepturi salariale, printre care se numără şi cele care i se cuvin pentru cursurile ţinute la Departamentul de Învăţământ la Distanţă. Deşi Tribunalul Caraș-Severin a cerut insistent contractul de muncă pentru acest departament, Universitatea nu a putut transmite decât pontajele cadrelor didactice. După multe insistenţe s-a stabilit că ”directorul DID a arătat că pentru perioada 2012-2014 nu au fost încheiate contracte individuale de muncă!”.

De altfel, la dosarul cauzei nici nu există vreun contract individual de muncă, ci doar pontaje. La un dosar similar, al profesorului Piroi, care a sesizat ITM Caraş-Severin, inspectoratul specifica foarte clar că aceste contracte trebuie să existe şi pentru plata cu ora, căci aşa impune Contractul Individual de Muncăcă a se proceda.

Gabriel Dragoş, juristul Universităţii, spune că se respectă aceste prevederi şi că, de fapt, profesorii de la UEM ar avea contracte de muncă şi pentru plata cu ora, doar că acelea ar fi încheiate la nivel de Universitate şi nu pe fiecare departament ori facultate în parte. Dar, la dosarul cauzei, nu a fost depus nici măcar un astfel de contract.

promovare banner maxagro

La sesizarea conferenţiarului universitar Ion Piroi, ITM Caraş-Severin a verificat situaţia de la Universitate şi, pentru că au fost găsite mai multe inadvertenţe, a fost sesizat ANAF – Direcţia Finanţelor Publice Caraş-Severin. ”Au fost deficienţe cu actele adiţionale la contractele de muncă, unele departamente le aveau, altele erau mai deficitare. Nu poate fi vorba despre un contract pe Universitate, fiecare departament în parte trebuie să aibă asemenea acte adiţionale pentru plata cu ora”, a explicat Eugenia Mihăiescu, directorul interimar al ITM Caraş-Severin. Practic, directorul ITM nu a făcut altceva decât să îl contrazică pe juristul Universității! Cum stau de fapt lucrurile, va stabili instanța. Până atunci, lipsa contractelor respective pare greu posibilă atât timp cât rectorul de la acea vreme, Doina Frunzăverde, a asigurat pe toată lumea de un management ireproșabil.

Actualul rector, Venera Manciu, spune că habar nu are despre situaţie şi dă asigurări că, din semestrul doi, toţi profesorii au actele în regulă. “Eu așa ceva nu am auzit. Am declanșat o misiune de audit pentru Serviciul Resurse Umane și deocamdată mi s-a comunicat de doamna auditor că există toate contractile. Din semestrul ăsta există, ce a fost înainte eu nu știu”, a spus rectorul.

Probabil că interesul presei asupra subiectului a făcut ca şi restanţele pentru aceste ore, care dăinuiau din decembrie 2012, să fie plătite integral către profesori. Cel puţin aşa ne-a informat juristul Gabriel Dragoş.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/