Află povestea inedită a Generalului Dragalina, care a scris istorie pentru România!

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Generalul Ioan Dragalina, unul dintre cei mai importanți oameni de arme pe care l-a dat Caransebeșul, va fi comemorat la Turnu Ruieni pe data de 20 aprilie.  Elevilor și oamenilor de carte din localitatea de la poalele Muntelui Mic le va fi prezentată o expoziție cu documente, ilustrate, manuscrise care încă nu au fost văzute de public.

Potrivit istoricului Liviu Groza, Ioan Dragalina, născut în Caransebeș, a luptat pentru formarea României Mari și a fost educat în spiritul patriotismului  românesc. Și, mai mult decât atât, a făcut tot ceea ce i-a stat în putință să împlinească idealul național al României. Primul general care a căzut pe câmpul de luptă, rănit la braț, în spital i-a spus doctorului: „Cum pot să ajung mai repede pe front? Tratându-mi rana sau tăindu-mi brațul?” Mirat, doctorul i-a spus:

„Domnule General, dacă vă tăiem brațul rana se vindecă mai repede!” Atunci, Generalul i-a ordonat să îl taie, spunându-i că îi ajunge o singură mână. „Îmi ajunge și un singur braț să-l distrug pe dușman!”, a ordonat generalul și s-a întors pe front.

Din păcate, boala s-a agravat. Regele Ferdinand a ordonat să ajungă în București, însă câteva luni mai târziu generalul a murit în spitalul militar (Casa Regală).

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

La înmormântarea sa, Nicolae Iorga spunea că „va veni momentul în care, în Banatul lui drag, caransebeșenii îi vor ridica statuie de bronz”. Acest lucru s-a întâmplat în 1943. Statuia înconjurată de doi lei din marmură străjuiește și astăzi cetatea Caransebeșului din parcul care poartă numele generalului Ioan Dragalina.

FOTO: 7 Zile

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/