Acuzații de malpraxis și plângere penală pentru ucidere din culpă pentru medicii care au tratat-o pe femeia care s-a stins cu zile la spitalul din Caransebeș

Acuze grave la adresa lui Eugen Munteanu, medicul care a explicat în Consiliul Local cazul femeii care a ajuns pe picioare la Spitalul Municipal de Urgență și a plecat în coșciug. Soțul femeii, George Ilcu, spune că doctorul, care este și consilier local, ar acoperi de fapt o culpă medicală la care a asistat și pe care nu vrea să o recunoască.

Soțul îndurerat a asistat la toate manevrele medicale întreprinse de doctorii aflați de gardă în data de 18 până în 20 februarie, a văzut incompetența medicală în cazul soției sale, de aceea a cerut transferul la Timișoara pe care nu l-a primit pe motiv că nu ar ști cu exactitate ce să treacă în foaia medicală.

„Eu am făcut deja plângere penală pentru ucidere din culpă la Parchet și pentru malpraxis la DSP Caraș-Severin celor patru medici: Borcean Gheorghe, Marinescu Dumitru, Hana Cătălin și Bâldea Aida. De asemenea, am depus plângere penală pentru profanare de cadavru medicului legist Riteș Ianăș, pentru că nu a tratat cadavrul cu demnitate și l-a lăsat deschis și tranșat ca pe un animal”, spune George Ilcu.

Acesta consideră că nu va afla niciodată dacă medicii i-au administrat cum trebuie toate medicamentele prin perfuzare, pentru că medicul legist nu a recoltat probele de sânge pentru analizele toxicologice:

„După autopsie am aflat de la medicul legist că nu a recoltat analizele de sânge pentru că, spune el, nu era trecut în ordonanța de la dosar, venită de la Poliție. Am întrebat la Poliție și ei afirmă că era trecută această solicitare, mai ales că legea prevede ca la o moarte suspectă în spital, să se recolteze obligatoriu probe de sânge pentru analizele toxicologice”, menționează George Ilcu, care spune că în acest fel nu se mai poate face confruntarea între probele de sânge și tratamentul administrat de doctori, care ar trebui să se regăsească pe fișa medicală din spital.

Îndurerat, bărbatul povestește cu exactitate fiecare moment de când a ajuns cu soția la Urgențe. „Am ajuns cu Mariana la spital la 5 dimineața, în ziua de 18 februarie, cu temperatură 41 de grade Celsius. Au băgat-o în perfuzie și abia după a doua perfuzie i-a scăzut temperatura. I-au recoltat probe de sânge. A ieșit VSH-ul mărit, 56, care în mod normal este 11 și glicemia mărită 220 (normală 115) și au spus să o interneze pe secția Interne. Soția a râs, pentru că ea, practic, nu a fost bolnavă niciodată, avea grijă să nu facă excese. Atunci doctorița a spus că cel mai probabil temperatura a crescut de la o amigdalită acută. I-au dat drumul la solicitarea soției și i-au dat o rețetă cu Nurofen și Klacid, cred, antibiotic de 500 de mg”, declară soțul care precizează că a ajuns cu soția acasă, au cumpărat de la farmacie medicamentele, a luat prima doză, a mâncat puțină supă și a ațipit preț de o oră, însă s-a trezit brusc cu o durere insuportabilă în abdomen.

Au ajuns din nou la urgențe la ora 14.00 și de aici a început întreaga nebuloasă din partea doctorilor, care își dădeau cu părerea despre presupusele boli ale femeii, astfel că după 4 ore, la ora 18.00, George Ilcu a cerut pentru prima dată transferul soției la Timișoara.

„Doctorul Hana a spus că nu știe ce diagnostic să treacă pe foaia de externare și astfel nu știe la ce spital să o trimită pe femeie. Au mai trecut câteva ore timp în care au vorbit de ocluzie intestinală, pancreatită, apoi seara, la 20.30, au băgat-o din nou pe ATI în perfuzie, era conștientă, eu am plecat acasă și a rămas mama ei cu ea până la 23.30, când văzând că se simte mai bine, a plecat și ea acasă. A sunat soacra mea pe la 00.30 și a vorbit cu o asistentă care a zis că e bine. La ora 4 dimineață am venit din nou la spital, dar soția mea nu era în salon. Era acolo d-na Bâldea, care avea mama bolnavă și mi-a spus că e dusă la tomograf din nou și că trebuie să fie mai bine pentru că i-au făcut transfuzie de sânge. La ora 7 a intrat de gardă doctorul Borceanu la Chirurgie, care mi-a spus că nu este pentru Timișoara”, povestește bărbatul.

Omul a trăit cele mai grele momente din viața sa. Să stai lângă soție, să vină medici care își dau cu presupusul despre diagnosticul soției și să nu dorească să o transfere la Timișoara, pe motiv că nu au diagnostic, că nu ar primi-o și că nu ar rezista până la Timișoara…

„La ora 14.00, Borceanu s-a decis să o deschidă pe abdomen laparoscopic ca să vadă dacă nu cumva era ocluzie intestinală. Au fost 3 ore de o tensiune nemaiîntâlnită. La finalul acestor trei ore, la ora 17 au ieșit din ATI și mi-au spus că este în comă, că nu au găsit nimic în abdomen, este intubată și trăiește doar cu ajutorul aparatelor, fiind vorba de ore până când își va da sufletul. Am aflat de la personalul medical care a asistat la operație că a făcut stop cardiac pe masă de două ori înainte să o deschidă și susțin ceea ce spun pentru că am avut martori când a venit să ne spună. La ora 1.30 noaptea, soția mea s-a stins din viață”, spune omul cu durere, care acum, cu mintea limpede, la 11 zile de la moartea soției, nu vrea să lase lucrurile nerezolvate.

El acuză personalul medical care s-a implicat în tratarea soției, acuză medicul legist care, după părerea lui, vrea să scoată doctorii basma curată și îl acuză pe medicul Eugen Munteanu care nu ar vrea să fie pătată imaginea colegilor săi, spunând, în ședința de Consiliu Local, că acest caz a fost unul de o excepționalitate medicală deosebită și că medicii și-au dat toată silința.

„Așa cum v-am spus, am făcut plângeri la toate instituțiile competente să analizeze acest caz. Acum am de așteptat 6 luni până când vor veni rezultatele testelor de histopatologie și microbiologie pentru că testul toxicologic a fost compromis. Au fost recoltate mai multe organe printre care limba, traheea, plămânii pentru a se analiza și a se descoperi cauza decesului”, ne-a declarat în exclusivitate George Ilcu.