Activiştii de mediu de la WWF se iau de comerţul ilegal cu lemn

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

România nu și-a făcut toate temele pentru combaterea comerțului ilegal cu lemn, subliniază WWF– World Wide Fund For Nature într-un comunicat remis presei la sfârşitul acestei săptămâni.

  „România este printre fruntașele plutonului codaș în ceea ce privește transpunerea Regulamentului UE privind comerțul cu lemn, iar această stare de mediocritate  nu face dacât să ne dea măsura seriozității cu care abordăm problema lemnului și utilizării acestuia. Suntem o țară cu o resursă lemnoasă de invidiat, care ne obligă să fim campioni la felul în care o gestionăm. Am fi putut face mai mult și mai devreme!”, consideră directorul pe programul de păduri și arii protejate la WWF, Costel Bucur.

 WWF a publicat săptămâna aceasta rezultatele unui studiu care confirmă că multe dintre statele membre UE, printre care și România, nu reușesc încă să țină pasul cu legislația europeană și să oprească fenomenul comerțului cu lemn ilegal pe piețele europene.

Potrivit documentului WWF (www.wwf.org.uk/barometer), în prima jumătate a anului 2014 doar 11 țări din Uniunea Europeană au adoptat în legislația națională proceduri solide care ar putea controla comerțul cu lemn și produse din lemn, setând și sancțiuni mari pentru nerespectarea regulilor. Aceste țări sunt: Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Lituania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia și Marea Britanie.

Celelalte 17 țări (printre care unele date drept exemplu de bune practici în alte sectoare, precum Austria și Elveția) fie nu și-au adaptat legislația națională la Regulamentul European, fie au adoptat legislații care prevăd sancțiuni prea mici sau se lovesc de sisteme judiciare prea slabe, ceea ce împiedică implementarea efectivă a legii.

promovare banner maxagro Muzeul TM

WWF consideră că, pentru a reduce exploatarea ilegală a lemnului și pentru a preveni distrugerea pădurilor, e nevoie de implicarea maximă a tuturor factorilor interesați în aplicarea legislației din domeniu.

 WWF face apel la autoritățile române să ia în serios problema tăierilor ilegale și a comerțului cu lemn recoltat ilegal, având în vedere că prejudiciile produse prin aceste fapte ilicite amenință, de fapt, viitorul pe termen mediu și lung al sectorului forestier și al domeniilor conexe, al calității mediului și al nivelului de trai, în general. Gestionarea pădurilor României ar trebui să se găsească în topul preocupărilor guvernului, având în vedere faptul că vorbim despre un dar extrem de prețios și mai ales regenerabil.

Foto: wwf.ro

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/