Acțiune disciplinară împotriva procurorului Bucurică! Magistratul desființează raportul Inspecției Judiciare!

Inspecția Judiciară a sesizat astăzi Consiliul Superior al Magistraturii cu o acțiune disciplinară împotriva procurorului George Bucurică de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin!

„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de domnul Radu George Bucurică, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş Severin, pentru manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu şi nerespectarea îndatoririi de a se abţine, atunci când procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa”, ne-a declarat Bogdan Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare.

În motivarea acţiunii, inspectorii au reţinut că procurorul, „folosind ascendentul funcţiei, a iniţiat şi acceptat, în timpul urmăririi penale, cât şi după sesizarea instanţei, convorbiri neoficiale” cu un grad ridicat de intimitate, pe rețelele sociale (WhatsApp şi ,Facebook”), cu persoana vătămată dintr-un dosar pe care îl instrumenta”. Este vorba despre Monica Bojin, care a apărut într-un dosar instrumentat chiar de procuror.

De asemenea, inspectorii judiciari mai susțin că procurorul ar fi solicitat Monicăi Bojin informaţii privind unii colegi de muncă ai acesteia şi a determinat-o să accepte întâlniri în afara cadrului instituţional, „manifestând un comportament indecent şi solicitându-i să întreţină relaţii intime în contextul soluţionării favorabile a cauzei. Totodată, s-a reţinut, în aceste împrejurări, că procurorul a ignorat obligaţia de a se abţine de la instrumentarea dosarului”.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorului în cauză. Decizia va putea fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție care va pronunța și decizia definitivă.

gif card de energie dacus 1000x100

Contactat de către Express de Banat, procurorul George Bucurică spune că ”în contextul atacurilor și a presiunilor care se fac asupra justiției, a procurorilor și nu în ultimul rând a Inspecției Judiciare nu mă poate surprinde nimic!”. Acesta mai susține că ”sunt din păcate colegi magistrați care cedează acestor presiuni. Ceea ce mă surprinde însă este faptul că aspectele din comunicatul de presă al Inspecției Judiciare nu se desprind nici măcar din actul de sesizare a Inspecției Judiciare și, cu atât mai puțin, din actele de cercetare efectuate chiar de Inspecția Judiciară. Voi face o analiză a oportunității publicării documentelor care fac parte din dosarul disciplinar deși cercetarea trebuie continuată în cadrul instituțional și nu în afara acestuia”. 

Procurorul se mai arată surprins și de faptul că, în comunicatul IJ, mesajelor de „comunicare firească într-o relație procuror – colaborator, li se dă o conotație personală, că obținerea de informații de către procuror cu privire la persoane și împrejurări care fac obiectul unor investigații penale este considerată în afara cadrului legal deși art. 66 al. 1 din Legea 304/2004 autorizează Ministerul Public să dețină și să folosească mijloace adecvate pentru obținerea, verificarea, prelucrarea, stocarea și descoperirea informațiilor privitoare la infracțiunile date în competența parchetelor, în condițiile legii”.

„De asemenea, mi se pare inexplicabilă reținerea unui comportament în afara cadrului instituțional din moment ce nu există un cadru instituțional reglementat cu privire la relaționarea procurorilor cu martorii și colaboratorii, totul fiind redus la sintagma de a se abține de la manifestări, omițând-se în comunicat precizarea că manifestările trebuie făcute în public iar aducerea la cunoștința publicului a unor alegații nesustenabile ține doar de modul în care în zilele noastre se face jurnalism prin încălcarea tuturor normelor legale și deontologice.
Deși o mare parte a presei a redat ca fiind un comportament instituțional inacceptabil iar de curând legislativul a incriminat ca infracțiune exprimarea instituționala înaintea unei hotărâri judecătorești definitive cu referire la o persoana aflată în cursul unor cercetări de o maniera care să indice vinovăția, constat că demersul Inspecției Judiciare de a da comunicatul cu privire la persoana mea către presă – căci mie nu mi-au comunicat încă nimic! – și de o maniera care duce la ideea de vinovăție s-ar circumscrie tocmai acestui comportament considerat ilicit. Așa cum eu am fost atras în acest scenariu de prost gust poate fi atras orice magistrat în diferite alte scenarii mai mult sau mai puțin asemănătoare rezultatul fiind unul singur: ruperea magistraților de societatea în care trăiesc și inhibarea de la a investiga în domeniile nereglementate sau potențial riscante. Infracționalitatea nu se combate în sistem birocratic ci într-un mod proactiv. Vă asigur în continuare de obiectivitatea și legalitatea măsurilor întreprinse de mine, ca magistrat și ca membru al societății civile de care nu s-au îndoit până în prezent nici măcar cei certați cu legea!” ne-a mai declarat procurorul.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/