2018 – un an greu pentru buzunarele românilor. „Vor avea dificultăți să își plătească creditele, indiferent dacă sunt în euro sau în lei”

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

2018 va fi un an complicat pentru sectorul imobiliar, în municipiul Caransebeș. Am intrat într-un an nou cu modificări făcute sau promise, care creează o instabilitate politică, socială și fiscală. Acestea își pun amprenta în foarte mare măsură și influențează piața imobiliară, care este foarte sensibilă la acești factori, este de părere agentul imobiliar Bianca Ștark.

„Veniturile românilor vor crește, dar mai puțin în 2018, deci avântul consumului se va domoli. Inflația ne va ustura rău la buzunare în noul an. Ratele la bancă vor fi mai mari și tot mai puțini români își vor permite credite imobiliare. Atât cursul euro, cât si ROBOR și-au cam făcut de cap în 2017. În ultima zi lucrătoare a anului trecut, euro a ajuns la 4,6597 lei, cel mai ridicat curs din 2017, iar ROBOR a atins nivelul de 2,05%. Deficitul comercial și inflația vor duce cursul euro și ROBOR și mai sus în 2018. Asta înseamnă că tot mai mulți români vor avea dificultăți să își plătească creditele, indiferent dacă sunt în euro sau în lei”, spune agentul imobiliar într-o analiză realizată pentru Express de Banat.

Rezultanta simplă este că dobânzile mai mari vor descuraja populația să ia credite ipotecare, iar situația va deveni și mai dificilă pentru cei care doresc să își cumpere o locuință, în condițiile în care, anul acesta, plafonul pentru programul Prima Casă este redus la doar două miliarde de lei.

„Cu toate astea, în contextul unei evoluţii economice stabile, mizăm pe o creştere mai temperată în 2018, prețurile caselor și apartamentelor vor crețte, în medie, cu 8%, estimează specialiștii, la nivel naţional, cu accente pozitive pe unele zone urbane cu dezvoltare mai accelerată sau negative acolo unde dezvoltarea economică se lasă așteptată”, mai spune Bianca Ștark.

Programul Prima Casă este deopotrivă un ajutor, dar și un factor de dezechilibru pentru piața imobiliară, deși a fost mulți ani o gură de aer pentru vânzători, cumpărători, dar și pentru bănci. În 2017, pe fondul creșterilor veniturilor salariale și având mai mulți bani și o percepție pozitivă asupra viitorului, potențialii cumpărători au optat să achiziționeze o proprietate, în special în perioada martie-august, cât a durat finanțarea pentru programul „Prima Casă”.

Într-un articol viitor vă vom prezenta evoluția prețurilor, în special a apartamentelor la vânzare în Caransebeș, în opinia agentului imobiliar Bianca Ștark. Cifrele au fost obţinute din ofertele imobiliare aflate în baza de date a agenției, cu preţurile actuale cerute de proprietari, coroborate cu datele pe care le deține agenția imobiliară cu privire la prețul de vânzare obținut la imobile similare, în ultimele 6 luni.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/